Česká ekonomika se bude na předcovidovou úroveň vracet ještě několik let, tvrdí ekonomové

Zdroj: Grafika e15

Česká ekonomika se bude na předcovidovou úroveň vracet ještě několik let, shodli se ekonomové Jiří Rusnok a Helena Horská v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle nich bude nutná restrukturalizace tuzemského hospodářství. Letos sice už očekávají mírný růst reálných mezd i výrazně nižší inflaci, domácí spotřeba se však podle nich kvůli dopadům krize z předchozích let výrazněji nezvýší.

Restart české ekonomiky bude podle expremiéra a bývalého šéfa České národní banky (ČNB) Rusnoka trvat ještě dlouho. „Letos už zřejmě uvidíme růst reálných mezd, jejich pociťování mezi lidmi však nebude významné,“ řekl. Reálné mzdy by podle něj mohly během letošního roku stoupnout v řádu několika procent, což však podle Rusnoka ještě zdaleka nevyrovná propad z předchozích let.

Podle analytičky Raiffeisenbank a členky Národní ekonomické rady vlády (NERV) Horské je nejhorší část hospodářské krize u konce, stále však není definitivně vyhráno. Předpokládá, že především tuzemský průmysl ještě čekají náročné časy. „Budeme proto čelit potřebné restrukturalizaci,“ doplnila. S potřebou restrukturalizace ekonomiky v Česku souhlasil i Rusnok.

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza • e15

Růst inflace v letošním roce ekonomové očekávají v průměru kolem tří procent, loni činil 10,7 procenta, předloni pak přes 15 procent. Horská upozornila na to, že k udržení nižší inflace ovšem bude ještě zapotřebí hodně práce, negativní vliv totiž podle ní může mít například oslabující česká koruna.

Výrazně hůř hodnotí současný vývoj české ekonomiky bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM). Pokles růstu inflace, která v lednu podle Českého statistického úřadu činila 2,3 procenta, je podle ní zatím jen výkyv. „Zdražování v obchodech je nová norma,“ řekla v ČT. Podle ní vláda neřeší problémy tuzemského hospodářství.