Česká měna je nejníže od léta, oslabila nad hranici 26 korun za euro

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká měna oslabila k euru nad hranici 26 korun a je tak nejslabší od letošního července. Koruna v 17:00 byla vůči euru proti předchozímu závěru slabší o sedm haléřů na 26,03 koruny za euro. K dolaru oslabila o haléř na 23,01 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle analytiků se na vývoji kurzu koruny k euru podepsaly informace o zpomalení růstu české ekonomiky.

K euru byla česká měna slabší než dnes naposledy začátkem letošního července, kdy se kurz držel několik dní nad 26 korun za euro. Nejslabší byla koruna letos 3. července s kurzem 26,13 koruny za euro.

K dnešnímu oslabení přispěla podle analytičky Komerční banky Moniky Junicke zveřejněná statistika českého HDP. „Podle ní ekonomika roste nejpomaleji ze všech zemí v regionu,“ uvedla Junicke.

Na začátku dne nebyla situace dobrá podle analytika Tomáše Vlka z Patria Finance ani na finančních trzích v dalších zemích. „Přestože se během dne situace na hlavních trzích zlepšila, koruna dál testuje 26,00 a naznačuje, že ani značně vylepšené úročení nedokáže přilákat nové spekulanty či dostatečně uhájit měnu před pozvolnou redukcí pozic z dřívějška,“ uvedl.