Česká pošta nabídla své pobočky jako pomoc při zavádění evidence tržeb

česká pošta

česká pošta Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česká pošta vypracuje v řádu týdnů návrh, jak by mohla díky své rozsáhlé pobočkové síti přispět k zavádění projektu elektronické evidence tržeb. Pošta by mohla využít svých 3217 poboček například jako místa k distribuci zařízení, konkrétně hardwaru a softwaru potřebného k realizaci evidenci tržeb. Informovalo o tom ministerstvo vnitra.

Pošta by také podle plánů mohla zajišťovat informační podporu subjektům, kterých se zavádění elektronické evidence tržeb bude týkat. „Jde přesně o ten druh projektu, ve kterém může Česká pošta zcela jasně uplatnit výhodu své široké pobočkové sítě. Navíc jde o další příklad, kdy Česká pošta aktivně hledá další možnosti, jak získat prostředky na provoz,“ uvedl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb na počátku června. Systém, od kterého si ministerstvo financí slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, by měl být spuštěn nejdříve v únoru 2016.

Zástupci podnikatelů ale zákon kritizují. Nelíbí se jim zejména, že z povinnosti evidovat tržby online bude vyňata řada profesí. Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová již dříve řekla, že by se elektronická evidence tržeb měla v prvních dvou etapách týkat zhruba 250 tisíc podnikatelů.