Česko dlužilo v zahraničí 2,15 bilionu korun. Meziročně o 150 miliard více

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Zahraniční dluh Česka v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 64,3 miliardy korun na 2,15 bilionu. Představoval tak 54,8 procenta hrubého domácího produktu. K poklesu zadluženosti přispělo zejména splacení části zahraničních závazků bankovního sektoru čerpaných v loňském čtvrtém čtvrtletí, uvedla Česká národní banka. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 151,8 miliardy korun.

Podíl bankovního sektoru včetně centrální banky na zahraničním dluhu klesl na 24,9 procenta. Zahraniční závazky podnikového sektoru zaujímají na celkové zahraniční zadluženosti 45,7 procenta a závazky vládního sektoru 29,4 procenta.

V případě podnikového sektoru se zahraniční zadluženost rovněž snížila, a to kvůli splácení úvěrů dceřiných společností zahraničním přímým investorům a poklesu podnikových dovozních závazků, které nebyly spojeny s přímou investicí. Naproti tomu zadlužení vládního sektoru se vlivem nákupu vládních dluhopisů zahraničními investory zvýšilo.

Vývoj struktury zahraničního dluhu podle dlužníkůVývoj struktury zahraničního dluhu podle dlužníků | CNBStruktura dluhu ČR dle typu dlužníků

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí ve sledovaném období klesl o 68,5 miliardy na 1,703 bilionu korun. Poměr schodku investiční pozice k HDP v běžných cenách činí 43,4 procenta. Meziročně se uvedený výsledek snížil o 126,7 miliardy korun.