Česko je na špičce EU při odhalování dohod mezi účastníky tendrů. Padly pokuty skoro za miliardu

Policie u sídla Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Policie u sídla Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Petr Rafaj, šéf ÚOHS
3
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) patří k nejaktivnějším evropským regulátorům v boji proti kartelovým dohodám typu bid rigging, tedy domluvě uchazečů o veřejné zakázky. V analýze agentury PARR, která zkoumala odhalování této problematiky ve čtyřiadvaceti evropských zemích, skončil český úřad s dvaceti stíhanými případy na druhém místě za francouzským regulátorem, který stíhal ještě o pět případů více.

Antimonopolní úřad v období mezi lety 2016 a 2019 udělil za bid riggingové dohody pokuty v celkové výši 36,4 milionu eur (930,9 milionu korun). Nejvíce dohod odhalil ve stavebnictví, v oblasti nefinančních služeb a v dopravě.

Celkově z analýzy vyplývá, že oběťmi bid riggingových praktik byly převážně vlády a systém veřejného zdravotnictví. Právě v odhalování praktik v tomto odvětví se českému antimonopolnímu úřadu daří. „ÚOHS nedávno ukázal, že je schopen odhalit kartelové dohody na dodávky zdravotnického zařízení prostřednictvím dosazeného informátora,“ píše se v analýze.

Bid rigging je speciální typ kartelových dohod, jehož cílem je ovlivnění výsledků soutěže o veřejné zakázky. „O tuto praktiku jde tehdy, když se uchazeči o zakázku, u kterých by se jinak důvodně očekávalo, že si budou konkurovat, před podáním nabídek dohodnou, že nebudou podávat pro zadavatele nejvýhodnější nabídku, ale naopak zvýší cenu či sníží kvalitu zboží nebo služeb poptávaných ve výběrových řízeních,“ vysvětlil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Jen za měsíc červen udělil ÚOHS pokuty v celkové výši 21,68 milionu korun. Více než dvacetimilionová pokuta míří na výrobce oken Dafe-plast, OSF 2000 a Sulko, kteří nabídky uzpůsobily tak, aby zakázku na výměnu školních oken získala poslední jmenovaná firma. Pokutu přesahující osm set tisíc korun udělil úřad dodavatelům audiovizuální techniky BusinessCom a Nowatron Elektronik. Ti se dohodli, že dvě soutěžené veřejné zakázky získá firma BusinessCom.