Česko zavede namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem, přidává se i Polsko a Rakousko

Namátkové kontroly na česko-slovenské hranici

Namátkové kontroly na česko-slovenské hranici Zdroj: Blesk:Karel Janeček

Česko od středy zavádí kvůli růstu počtu migrantů kontroly na hranicích se Slovenskem. Kontroly budou kontroly namátkové a po celé délce hranice. Krok Česko koordinuje s Polskem, které zavádí podobné opatření také. K oběma zemím se následně přidalo i Rakousko. Kontroly jsou zatím v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci. 

Slovenský premiér Ľudovít Ódor reagoval, že migrace potřebuje evropské řešení a samostatné kroky států vyvolají kaskádový efekt. Dosluhující slovenská vláda rozhodne o svém postupu ve středu.

Před rokem kvůli přílivu migrantů Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem února. „Počty nelegálních migrantů do EU začínají opět růst. Nebereme to na lehkou váhu a rychle reagujeme na vzniklou situaci. Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Opatření začne fungovat od půlnoci. „Kontroly budou probíhat namátkově po celé délce hranic se Slovenskem tak, aby co nejméně omezily přeshraniční provoz a zbytečně nezatěžovaly dopravu ani cestující,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). České úřady jsou podle něj v kontaktu se slovenskými, rakouskými i německými sousedy.

Ve středu bude opatření na svém pravidelném zasedání potvrzovat vláda, řekl mluvčí kabinetu Václav Smolka. Zatím má trvat deset dní.

Policie na kontroly nasadí v úvodní fázi zhruba 130 policistů, především z příhraničí. Pomáhat jim budou kolegové z cizinecké policie a ostatních krajských ředitelství. Kontroly se budou soustředit na vytipovaná vozidla, policisté využijí zkušenosti kolegů s odhalováním převaděčů.

Kontroly bude policisté provádět namátkově podél celé hranice. „Upozorňujeme, že občané k překročení hranice potřebují platný pas nebo občanský průkaz,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Kontrolován může být kdokoliv, proto vnitro doporučuje mít osobám poblíž státní hranice u sebe platné doklady. Policisté se zaměří hlavně na silniční a železniční přechody, kontroly se ale mohou týkat i pěších či cyklistů. Mezi Českem a Slovenskem je 27 bývalých hranicích přechodů, z toho 17 silničních, sedm železničních a tři říční.

Fiala k zavedení namátkových kontrol uvedl, že vláda aktivně bojuje především proti převaděčům a obchodníkům s lidským neštěstím. Podle vyjádření předsedy opozičního hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše se počty nelegálních migrantů zvýšily kvůli „pozvánce“, jak označil evropskou dohodu o migraci a z níž Fialovu vládu viní.

Nynější počty migrantů by podle Rakušana samy o sobě důvodem pro hraniční kontroly nebyly. Česko se pro opatření rozhodlo kvůli tomu, že k tomuto kroku přistoupilo Polsko, vysvětlil. „Naše opatření je tedy prevencí, aby se případný migrační proud nepřesunul k nám. Situaci budeme průběžně vyhodnocovat a režim na hranicích se bude upravovat na základě tvrdých fakt, nikoliv nepodložené hysterie,“ uvedl v reakci na Babišovy výtky.