Česku letos zbývá vyčerpat přes 200 miliard korun z fondů EU

Zleva ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová na schůzi vlády 28. ledna v Praze.

Zleva ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová na schůzi vlády 28. ledna v Praze. Zdroj: ctk

Z celkových 700 miliard korun, které mělo Česko v letech 2007 až 2014 k dispozici, letos zbývá vyčerpat 200 miliard korun z fondů EU. Ministerstvo předpokládá, že se nepodaří vyčerpat desítky miliard korun.

V krizovém scénáři resort počítá s tím, že Česko nedočerpá až 85 miliard korun. „Středně pesimistický scénář“ MMR počítá s tím, že se letos Česku nepodaří vyčerpat 41 miliard korun.

„Letos zbývá vyčerpat 200 miliard korun, což je značná částka vzhledem k tomu, že ČR dostala 700 miliard korun na celé programové období,“ upozornila Šlechtová. „Některé operační programy jsou na tom navíc tak, že stále nemají 'zazávazkováno' i deset procent přidělených peněz. Náš odhad je, že to už nezvládnou dohnat,“ dodala šéfka MMR, které čerpání peněz z fondů EU na národní úrovni koordinuje.

MMR varuje, že spousta příjemců dotací bude letos odstupovat od projektů, protože by je už letos nestihli. Často jde o projekty s přislíbenou či už vyplacenou dotací, kterou by museli vracet. Celková nevyčerpaná částka by se v takovém případě ještě zvýšila.

Největší problémy podle Šlechtové jsou u velkých dopravních staveb, které často brzdí šetření Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS). „Není to chyba ÚOHS ale toho, že se posílají podněty, které jsou nesmyslné,“ uvedla Šlechtová. Už v roce 2013 Česko nedočerpalo 12 miliard korun, loni dalších devět miliard. O tyto peníze tak ČR definitivně přišla.