Český průmysl meziročně stoupl o více než tři procenta

Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích.

Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích.
Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích.
Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích.
Rekonstrukce Jinonického zámečku
Rekonstrukce Jinonického zámečku
6
Fotogalerie

Průmysl v Česku v květnu po třech měsících poklesu meziročně stoupl o 3,3 procenta. Pomohl tomu narůst výroby aut, dařilo se ale většině odvětví, uvedl Český statistický úřad. Rostla i stavební výroba, která meziročně stoupla o 3,3 procenta po dubnovém růstu o čtyři procenta. Zvýšila se produkce v inženýrských i pozemním stavbách. Meziročně horší výsledek naopak zaznamenal zahraniční obchod, který v květnu skončil se schokem 23,3 miliardy korun, meziročně o 26,4 miliardy korun horší výsledek. Vliv na to měl deficit obchodu s ropou.

Průmyslu pomohl narůst produkce automobilové výroby, která meziročně vzrostla o téměř desetinu a poprvé po roce se přiblížila úrovni ze začátku roku 2021. V květnu se ale dařilo většině průmyslových odvětví. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba vyšší o 2,4 procenta.

„V květnu produkce průmyslu po několika měsících meziročně vzrostla. Významný podíl na výsledku měla výroba automobilů, kde došlo oproti loňskému roku k dílčímu zlepšení v dodávkách dílů,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka. I díky nízké srovnávací základně byla výroba motorových aut proti loňskému květnu vyšší o 9,8 procenta.

Nejvíce, zhruba o pětinu, si meziročně polepšila kožedělná výroba a výroba nábytku. Přibližně o 17 procent se proti loňskému květnu zvýšila výroba nápojů a o 15 procent výroba farmaceutických výrobků. O desetinu meziročně stoupla vedle výroby aut také papírenská a chemická výroba. V chemickém průmyslu se podle statistiků poměrně dařilo ve výrobě organických chemických látek, hnojiv a plastů v primárních formách.

Gigafactory Volkswagen v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa?

Video placeholde
• Videohub

Naopak výrazně meziročně klesla výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to o 28 procent. ČSÚ uvedl, že jako v dubnu to ovlivnila hlavně vysoká srovnávací základna.

Vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová doplnila, že ačkoli meziročně vzrostla v květnu většina průmyslových odvětví, nedokázal tento růst zatím zvrátit stagnační trend patrný v průběhu letošního roku.

Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o devět procent, přičemž výrazněji, o 17,2 procenta, stouply nové tuzemské zakázky. Zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,2 procenta. Jejich růst zbrzdila zejména výroba motorových vozidel, kde byl však meziroční pokles způsoben velmi vysokou srovnávací základnou, uvedli statistici.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se meziročně zvýšil o 0,1 procenta a jejich průměrná hrubá mzda byla proti loňskému květnu o 8,2 procenta vyšší.

Zahraniční obchod ovlivnila ropa a zemní plyn

„Solidní dvouciferný růst vývozu zboží nestačil k tomu, aby se květnová obchodní bilance vymanila z červených čísel. K zápornému výsledku přispěla zejména meziročně výrazně dražší fosilní paliva, na jejichž dovozu je Česká republika silně závislá,“ uvedl Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Vývoz meziročně vzrostl o 18,1 procenta na 390,3 miliardy korun a dovoz o 26,3 procenta na 413,6 miliardy korun. Letošní květen měl o jeden pracovní den více než loni. Meziměsíčně se po sezonním očištění zvýšil vývoz o 4,6 procenta a dovoz o 2,7 procenta.

Celkový výsledek zahraničního obchodování nepříznivě ovlivnil hlavně obchod s ropou a zemním plynem, který kvůli růstu cen na světových trzích a vyššímu dovezenému množství vykázal meziročně o 26,4 miliardy korun větší schodek. O 5,1 miliardy korun se prohloubil rovněž deficit obchodu se základními kovy a o 2,9 miliardy korun obchod s rafinovanými ropnými produkty. Naopak příznivě se na celkovém výsledku projevil vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 9,9 miliardy korun a elektřinou o 2,5 miliardy korun.

V květnu se meziročně o 17,6 miliardy korun zlepšila bilance zahraničního obchodu se státy EU, naopak deficit obchodu s mimounijními zeměmi se prohloubil o 43,5 miliardy korun.

V lednu až květnu letošního roku vykázala podle ČSÚ obchodní bilance schodek 60,1 miliardy korun, zatímco ve stejném období loňského roku 2021 skončila přebytkem 85 miliard korun. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 7,9 procenta a dovoz o 17,6 procenta.

Stavební výroba zpomalila meziroční růst

Stavební výroba v Česku v květnu zpomalila meziroční růst. Reálně vzrostla o 3,3 procenta z dubnových čtyř procent. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšilo o 3,5 procenta. Produkce inženýrského stavitelství, tedy budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně vzrostla o 2,8 procenta. Stavební produkce stoupla i meziměsíčně, a to o 0,4 procenta.

„Stavební produkce v květnu meziročně vzrostla v obou segmentech podobným tempem a také meziměsíčně jsme po dvou měsících zaznamenali růst,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 24,1 procenta, což znamená 5309 bytů. „Jedná se o nejvyšší číslo od roku 2006, kdy jsme začali s měsíčním sledováním, a růst jde plně za bytovými domy,“ uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,1 procenta a činil 2882 bytů.

Stavební úřady vydaly v květnu 8035 stavebních povolení, meziročně o 8,4 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 49,9 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostla o 33,1 procenta, uvedli statistici.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se pátý měsíc v roce meziročně zvýšil o 0,4 procenta, průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců podle statistiků meziročně vzrostla o 10,8 procenta.