Charanzová povede kandidátku ANO do evropských voleb

Ideová konference ANO v Ostravě. Europoslankyně Charanzová a Dlabajová (26.1.2016)

Ideová konference ANO v Ostravě. Europoslankyně Charanzová a Dlabajová (26.1.2016) Zdroj: Facebook A. Babiše

Kandidátka hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Dita Charanzová
2
Fotogalerie

Lídrem hnutí ANO do voleb do Evropského parlamentu bude podle očekávání současná europoslankyně Dita Charanzová. Výbor hnutí to jednoznačně podpořil, řekl na celostátním sněmu předseda ANO a premiér Andrej Babiš. Charanzová měla podporu i z řady krajských sněmů.

Charanzová (43) je poslankyní Evropského parlamentu a místopředsedkyní Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů od července 2014. Od loňského listopadu je místopředsedkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE). Babiš Charanzovou podpořil už dříve. Definitivně ji jako lídra do eurovoleb schválil výbor, který zasedal ještě před zahájením sněmu, na kterém hnutí ANO bude také volit vedení na další dvouleté funkční období.

Charanzová se podílela také na přípravách České republiky na přistoupení k Evropské unii, v letech 2005 až 2009 působila na stálém zastoupení ČR při EU, kde mimo jiné řídila tým odpovědný za obchodní a rozvojovou politiku. Během českého předsednictví unii předsedala výboru Rady EU pro obchodní politiku. Za svoje aktivity v zahraniční politice získala v březnu 2016 Cenu poslanců Evropského parlamentu.

Před pěti lety vedl hnutí do eurovoleb Pavel Telička, který se později stal místopředsedou EP. S hnutím se ale rozešel kvůli sporům s Babišem v pohledu na evropskou i domácí politiku. Do europarlamentu se tehdy kromě Teličky a Charanzové za ANO dostali také Martina Dlabajová a Petr Ježek, který loni ukončil spolupráci s hnutím. Společně s Teličkou bude v letošních volbách kandidovat za nové hnutí Hlas.

Na koho sází strany pro evropské volby? Nechybí ani kontroverzní tváře. Více zde >>>