Chovanec chce jednat o vládě, Babiš s Faltýnkem by v ní být neměli

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ČTK

Sociální demokracie dnes vládu Andreje Babiše (ANO) nepodpoří, její programové prohlášení považuje za soubor slibů, které nebude kabinet chtít plnit. Novinářům to řekl úřadující šéf strany Milan Chovanec. ČSSD je podle něj připravena při případném druhém pokusu k věcnému jednání o vládě, které však nesmí probíhat formou diktátu. Vzniklá vláda by měla být mimo jiné proevropská a bez obviněných politiků, uvedl Chovanec.

Mezi základní výhrady ČSSD ke kabinetu podle Chovance patří fakt, že menšinová vláda ANO je pravicová. "Žádná vážná jednání o vládě se nevedla, byl to v podstatě diktát ANO a Andreje Babiše, jak vládu sestavit personálně i po stránce programového prohlášení," uvedl Chovanec. Program kabinetu navíc podle něj vznikal podobně, jako když pejsek a kočička v pohádce Josefa Čapka vařili dort. "Všichni mají slíbeno vše a nikdo nedostane nic," uvedl.

V programu vlády chybí sociálním demokratům podpora rodin s dětmi. Kritizoval také jízdné ve vlacích zdarma pro seniory a studenty, které se objevilo až v závěrečné verzi prohlášení. Krok měl podle něj odvést pozornost od toho, že ve stejné době byly v médiích zveřejněny závěry Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka.

ČSSD je připravena na věcné jednání o vládě, které ale musí mít pravidla, uvedl Chovanec. Při prvním pokusu podle Chovance ANO vážně míněná jednání o vládě nevedlo. Sociální demokracie je připravena podpořit proevropský projekt, který bude zachovávat vazby s partnery ČR v rámci atlantického spojenectví, dodal. "Musí to být vláda, kde nebudou obvinění politici," uvedl. ANO by podle Chovance také nemělo mít vliv na ministerstvo spravedlnosti, vnitra a financí.

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že strana nebude pro odložení hlasování o důvěře. "Vláda, která si důvěru nezaslouží, by to měla vědět hned nejdříve, jak je to možné," řekl. Předřazení bodu, kde by se hlasovalo o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání v případu Čapího hnízda bez předchozího stanoviska imunitního výboru, ČSSD také nepodpoří. Strana chce dodržet zvyklost, kdy plénum čeká na doporučení výboru. "Je to zvyklost, která by se neměla kvůli osobním důvodům porušovat," uvedl.