Církev si musí vystačit sama. Čím dál víc investuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

S poklesem příjmů ze strany státu roste investiční aktivita římskokatolické církve. Loni proinvestovala 1,6 miliardy korun, což je o padesát procent více proti roku předchozímu. Uvedl to ekonomický poradce České biskupské konference Karel Matyska. Na finanční investice katolíci loni vyčlenili 259 milionů korun, dvojnásobek proti předchozímu roku.

Velká část z výše uvedené částky putovala do zemědělství a církevních lesů, celkově církev hospodaří na 150 tisících hektarech zemědělské a lesní půdy. V loňském roce do tohoto segmentu navíc církev investovala mnohem více prostředků než v letech minulých, a to i díky suchu a nepříznivým klimatickým podmínkám. Tato položka v rozpočtu nadále roste.

„Pečujeme o lesy s dlouhodobým záměrem,“ uvedl pomocný biskup Martin David z ostravsko-opavské diecéze. Církev hojně investuje rovněž do nemovitostí a cenných papírů.

V dalších letech bude důraz na vlastní hospodaření církve dále růst, finanční pomoc státu se totiž bude tenčit. „Chceme být na státu nezávislí. Cílem ale není bohatnout, ale zajistit financování pro naše služby,“ uvedl Martin David. Náklady na duchovní službu, sociální a vzdělávací projekty církve mírně stoupají.

„Chceme působit v regionech, zušlechťovat život a dávat lidem práci v místě jejich bydliště,“ dodal generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.