Církve by měly žít v chudobě, říká Sobotka. Chce omezit náhrady

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Církve by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky měly výrazně zredukovat rozsah finančních náhrad, které jim má stát podle restitučního zákona vyplatit za nevydaný majetek. Konkrétní sumu, jak velké částky z 59 miliard korun by se církve měly vzdát, ale dnes Sobotka říci nechtěl. Šéf sociálních demokratů chce po církvích také závazek, že finance použijí na veřejně prospěšné účely.

„Ten první tah je na církvích,“ uvedl Sobotka, který se má se zástupci církví sejít ve čtvrtek. Neočekává ale, že by už první jednání vedlo k dohodě. Dovolával se nicméně solidarity církví se společností i papežových slov o jejich poslání. „Církev by měla žít v chudobě a měla by se starat o potřebné,“ prohlásil mimo jiné Sobotka.

Generální sekretář ČBK Tomáš Holub minulý týden uvedl, že církve nemohou z původní dohody se státem ustoupit, protože by pak nemohly naplnit očekávanou službu ve společnosti. Katolická církev plánuje část peněz vložit do investičního fondu.

Sobotka chce po církvích závazek, že finance použijí na veřejně prospěšné účely. Podle platných norem není zřejmé, jakým způsobem finanční náhrady od státu použijí. Předseda ČSSD by také rád, aby se restituce netýkaly nemovitostí v areálu Pražského hradu.

Sociální demokraté usilují o změny v církevních restitucích při rozhovorech o vládě s hnutím ANO 2011 a s KDU-ČSL. Zatímco ANO je ochotno k jednání o inflační doložce finančního narovnání, lidovci chtějí zachovat nynější stav, pokud církve nebudou ochotny snížit výši náhrady. I kvůli tomu požádal Sobotka o jednání s církvemi.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.