ČSSD chystá ústavní stížnost na sKarty

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: profimedia.cz

Senátoři ČSSD připravují ústavní stížnost na nové sociální karty. Považují je za zásah do soukromí příjemců příspěvků a podpor od státu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes oznámil místopředseda nejsilnější opoziční strany Lubomír Zaorálek. Podle místopředsedy KSČM Petra Šimůnka se komunisté nejspíš ke stížnosti přidají.

S novými sKartami si mají potřební vybírat dávky z bankomatů, převádět je na vlastní účet u své banky a mohou s nimi platit. Projekt kritizuje dlouhodobě opozice, odbory i rada postižených. Žádají zastavení vydávání karet. Výhrady měl i ombudsman.

Právě na stanovisku ochránce práv podle Zaorálka ústavní stížnost staví. Sociální kartu označil za „znásilňování lidí“ a zásah do soukromí. ČSSD má po nynějších volbách v Senátu 46 zástupců. K podání stížnosti jich stačí 17. Místopředseda KSČM Petr Šimůnek řekl, že jeho strana se asi k sociálním demokratům přidá. Komunisté mají v horní komoře dva zákonodárce.

Systém provozuje Česká spořitelna, která vyhrála v tendru. Podle centrálního úřadu práce se k polovině října vydalo 51 tisíc sKaret. K předání je připraveno dalších 53 100 karet.

Ombudsman v srpnu vyzval zákonodárce, aby podání ústavní stížnosti zvážili. Kritizoval mimo jiné to, že sKarta slouží současně jako platební karta, identifikační průkaz příjemců dávek i jako průkaz pro postižené. Je na ní tedy příliš mnoho údajů o klientech. Ti navíc musí souhlasit s tím, že spořitelna bude ministerstvu předávat informace o tom, jak s dávkami naložili. Rodičovské a podpory v nezaměstnanosti ale nejsou účelové dávky, takže ministerstvo prý nemá na tyto údaje právo. V rozporu s požadavky na ochranu soukromí je podle ombudsmana i to, že podmínky používání osobních dat upravuje jen prováděcí předpis.

sKarta se týká i rodičů na rodičovské

Ministerstvo práce smlouvu na sKarty uzavřelo se spořitelnou v lednu na 12 let. Podepsal ji bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška, který je ve vazbě kvůli podezření z podplácení při jedné ze zakázek. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) kvůli kauze ke konci měsíce opustí úřad. Sociální demokraté žádají zastavení projektu. Podle Zaorálka „náměstek nemůže udělat závazek za stát na 12 let“. Označil to za zneužití pravomoci veřejného činitele.

Premiér Petr Nečas (ODS) před pár dny uvedl, že vláda bude možná muset některé Drábkovy kroky revidovat, vyjasnit by se měly zvlášť právě debaty kolem sKaret. Zatím není jasné, zda by nějaká revize byla možná. Podle smlouvy se spořitelnou by totiž ministerstvo práce nemělo až do roku 2024 podnikat žádné kroky, které by vyplácení dávek přes karty omezily či zrušily. Naopak by se mělo maximálně snažit, aby přes sKarty mohlo putovat aspoň 98 procent všech dávek. Podle kontraktu banka očekává, že by se přes karty v budoucnu měly vydávat i důchody a převádět peníze od jiných úřadů.