ČSSD útočí na Parkanovou. Kalousek to nazývá policejní zvůlí

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: ctk

Exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL) by podle sociálních demokratů měla kvůli kauze nákupu armádních letounů CASA rezignovat na funkci místopředsedkyně sněmovny. Pokud by případ došel až k soudu, i na poslanecký mandát.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že sněmovna má Vlastu Parkanovou vydat, aby o vině či nevině aktérů rozhodl soud. Sám bude pro zbavení imunity Parkanové hlasovat. Doporučení dá v případě Parkanové poslancům mandátový a imunitní výbor, který se sejde ve středu.

Na obranu Parkanové ostře vystoupil ministr financí Miroslav Kalousek. Ten žádost o vydání místopředsedkyně sněmovny k vyšetřování okolností nákupu armádních letounů CASA označil za policejní zvůli a hon na čarodějnice. Kalousek zároveň při svém příměru, že chtějí policisté uhnat Parkanovou za to, že „obcuje se Satanem“, pro idnes.cz uvedll, že možná někdy pije pivo, ale nelétá na koštěti obcovat se Satanem. Stejně situaci hodnotil již ve středu expremiér Mirek Topolánek.

Kalousek chce, aby otázku, zda bylo nutné k nákupu pořídit posudek, analyzovali právníci. Sám si myslí, že Parkanová postupovala podle praxe běžné v armádě, na ministerstvu vnitra a ve zpravodajských službách. Exministryně dnes do sněmovny nepřišla.

Sociální demokraté podle svého předsedy Bohuslava Sobotky zastávají názor, že by o kauze měl rozhodnout soud a okolnosti nákupu letadel i dalších armádních zakázek by měly být vyšetřeny. Pokud Parkanová odejde kvůli nákupu z politiky, mělo by ji podle ČSSD následovat šest současných ministrů, kteří byli i v Topolánkově vládě hlasující o obchodu. Jde například o premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Policie požádala sněmovnu o vydání Parkanové ve středu, podezřelá je ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Parkanová trvá na tom, že se při rozhodování o nákupu letadel ničeho nezákonného nedopustila. Stát ale podle detektivů přišel o 658 milionů korun, když Parkanová v době, kdy byla ministryní obrany, nenechala znaleckým posudkem ověřit cenu letounů.