ČSSD z koalice ještě neodchází. Pokračování vlády má v rukou Hamáček

Jan Hamáček (ČSSD)

Jan Hamáček (ČSSD) Zdroj: profimedia.cz

Jan Hamáček
Vicepremiér Jan Hamáček a předseda vlády Andrej Babiš hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
Andrej Babiš a Jan Hamáček
4
Fotogalerie

Sociální demokraté trvají na jmenování svého místopředsedy Michala Šmardy ministrem kultury. V případě, že prezident Miloš Zeman bude nadále proti, rozhodne šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček o demisi ministrů za ĆSSD. Dohodlo se na tom širší vedení oranžových. Premiér Andrej Babiš se chce s Hamáčkem v nejbližší době sejít k projednání dalšího postupu.

„Znám stanovisko všech ministrů za sociální demokracii, jsou připraveni odstoupit. Mám mandát rozhodnout o dalším postupu, pravomoc je na nejužším vedení strany,“ řekl po jednání předsednictva Hamáček. Ze šedesátičlenného orgánu bylo podle něj přítomných 45 jeho členů, pro usnesení se vyslovilo 37 z nich. Tři byli proti a pět se zdrželo.

Tiskovou konferenci po jednání špiček ČSSD jste mohli sledovat v přímém přenosu: 

„Předseda má kompetenci ukončit naše vládní angažmá. Potvrdily to tři čtvrtiny předsednictva s tím, že trváme na Michalu Šmardovi,“ shrnul první místopředseda partaje Roman Onderka. Hamáček dodal, že řešení kauzy má v rukou premiér Andrej Babiš (ANO). „Očekávám, že bude konat. Vyzvali jsme ho, aby využil všech svých kompetencí a postupoval podle ústavy a koaliční smlouvy,“ uvedl.

Zeman slíbil, že k 31. červenci odvolá dosavadního šéfa rezortu kultury Antonína Staňka (ČSSD). To podle Hamáčka znamená, že musí jmenovat nového ministra. „Když trváme na Michalu Šmardovi, evidentně nesouhlasíme s tím, aby byl některý člen vlády za ČSSD pověřen řízením kultury,“ zdůraznil Hamáček. Odkázal tak na loňskou situaci, kdy kvůli neochotě prezidenta jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho, dočasně vedl Černínský palác.

„ČSSD hraje o čas, snaží se do jednání o Michalu Šmardovi více angažovat premiéra,“ komentoval usnesení předsednictva socialistů předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana drží kabinet ANO a ČSSD u moci.

Jednání v Lidovém domě navštívil i Babiš. „Vládní projekt je úspěšný, má výsledky, děláme spoustu pozitivních věcí pro lidi,“ prohlásil. „Kauza lidi otravuje a už je třeba ji vyřešit. V životě by mě nenapadlo, že vláda by mohla padnout kvůli ministrovi kultury,“ podotklPolitolog Lukáš Jelínek míní, že ČSSD se z koalice nechce. „Janu Hamáčkovi záleží na výsledku krajských voleb v příštím roce, v kampani chce využít řadu vládních témat, která ještě hodlá ve svazku s ANO prosadit,“ řekl.