ČT: V kauze MUS byly obstaveny paláce v pražské Rytířské ulici

Antonín Koláček

Antonín Koláček Zdroj: CTK

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci obstavilo dvě nemovitosti v centru Prahy, které patří firmě uhlobarona Antonína Koláčka. Informovala o tom Česká televize. Hodnota paláců v Rytířské ulici se šplhá do stovek milionů korun. Podle státního zástupce Petra Šeredy mohly být financovány z trestné činnosti v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Pětice manažerů v kauze MUS čelí stíhání pro zneužití informace a postavení v obchodním styku. Ve Švýcarsku byla odsouzena za podvody a praní špinavých peněz nepodmíněnými tresty. Palác Hrobčických a Wimmerův palác koupila obchodní společnost Maitrea, předsedou jejíhož představenstva je Koláček, před třemi lety. V pondělí se podle ČT u čísla jejich parcel v katastru objevila plomba. Koláček odmítá, že by budovy byly financovány z výnosů trestné činnosti, proto podal odvolání. To Krajský soud v Olomouci zamítl.

Na podzim se hodnota zajištěného majetku v kauze MUS vyšplhala přes 1,6 miliardy korun. Vyšetřování rozsáhlé kauzy se podle Šeredy chýlí ke konci. „Většina materiálů či písemností, které jsme žádali z ciziny, již byla doručená,“ řekl ČT.

Muži se odvolali

Exmanažery MUS Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého švýcarský soud za podvody a praní špinavých peněz potrestal nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Muži trvají na své nevině a proti verdiktu soudu se odvolali. V ČR pětice mužů čelí trestnímu stíhání pro zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Viní je také z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

Vedle bývalých manažerů dolů jsou v kauze stíháni také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela. Sýkora čelí obvinění z přijímání úplatku a Musela z podplácení. Oběma hrozí až pět let vězení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.