Čtyři z deseti Čechů kvůli koronaviru odložily útraty, zejména dovolenou

Velká část respondentů oželela dovolenou

Velká část respondentů oželela dovolenou Zdroj: profimedia

Velká část respondentů oželela dovolenou
2
Fotogalerie

Příchod koronaviru zamával útratami Čechů. Plánované nákupy a výdaje odsunuly na pozdější dobu nebo na neurčito čtyři z deseti lidí. Největší část z nich se rozhodla oželet placenou dovolenou, takových bylo 22 procent. Přes šest procent rodičů zrušilo dětem letní tábory. Pětina spotřebitelů odložila pořízení nového vybavení pro domácnost a na sport. V květnovém průzkumu mezi 500 respondentů to zjistila Poštovní spořitelna.

Na osm procent domácností změnilo původní cíl pořídit si nemovitost nebo ji rekonstruovat. Celkem čtyři procenta lidí se zase rozloučila s tím, že si koupí nové auto. "Slabší nákupní aktivita vyplývá z toho, že pokles pravidelných příjmů kvůli pandemii podle našeho šetření pocítila třetina osob. V pěti procentech domácností dokonce ztratil někdo práci a jedno procento dotazovaných muselo zrušit provozování živnosti," uvedl ředitel Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

Méně nákupů Čechů potvrzují i data Českého statistického úřadu. Podle něj maloobchodní tržby meziročně klesly v březnu o takřka desetinu a v dubnu už o více než pětinu. V dubnu například objem prodejů oděvů a obuvi spadl o 81 procent a sportovních potřeb o 55 procent.

Spíše než utrácet podle průzkumu v dalším období plánují tři čtvrtiny respondentů i nadále spořit. Podobné procento dotázaných neplánuje nenadálé výdaje způsobené koronavirem pokrývat ze svých úspor.