Hypotéky: Tohle jsou pro banky nyní nejrizikovější profese

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

hypotéky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Pandemie koronaviru ovlivnila spoustu oblastí. Mimo jiné i trh s hypotékami. Po vyhlášení nouzového stavu bylo těžší získat hypotéku. A to díky „strachu“ bank z neplatičů.

Banky si začaly mnohem více prověřovat své potenciální klienty. A vzrostl tak i počet profesí, pro které bude mnohem těžší získat hypoteční úvěr. Nově mezi ně patří pracovníci v cestovním ruchu, pohostinství, gastronomii nebo lidé, kteří pracují v zahraničí. Je více než pravděpodobné, že se tato černá listina ještě o další profese rozroste.

Během pandemie byla vyřazena z provozu velká spousta firem a živnostníků. Mnoho z nich počítá s poklesem tržeb a také i s propouštěním. Tato nejistota na pracovním trhu doprovázená stále rostoucí nezaměstnaností představuje varovný signál pro banky. Ze zkušenosti online hypotečních specialistů ze srovnávače hypoték Hyponamiru.cz vyplývá, že díky těmto okolnostem banky nyní mnohem více prověřují zájemce o hypotéku.

Neschopnost splácet

Banky jdou s poskytnutím každého úvěru do rizika, že klient nebude schopen splácet. Proto je pro ně nutné si klienty prověřovat. Banky v rámci tzv. scoringu sledují mimo další faktory i odvětví a druh zaměstnání. Některé profese jsou totiž na ztrátu zaměstnání rizikovější.

Nejohroženější profese

Během pandemie přišly ze dne na den o zákazníky letecké společnosti, autobusoví dopravci, cestovní kanceláře, restaurace, bary, kluby, ubytovací zařízení, umělci i organizátoři kulturních, sportovních či společenských akcí. V těchto odvětvích zaměstnancům buď „jen“ poklesly příjmy nebo přišli úplně o zaměstnání. Podle odborníků z Hyponamiru mezi nejrizikovější profese nyní patří herci a zpěváci, piloti a letušky, číšnici, servírky, barmani a kuchaři, průvodci a delegáti v oblasti cestovního ruchu nebo řidiči dálkových autobusů.

Banky u sebe mají seznamy povolání, u kterých přezkoumávají opravdu pečlivě bonitu nebo jim úvěr rovnou neschválí. Žadatelé o hypotéku musí předložit čestné prohlášení, ve kterém uvádí, jakým způsobem se jich koronavirová situace dotkla.

Kdo má šanci uspět

I před pandemií měli dobrou pozici lékaři, právníci, učitelé na vysokých školách, policisté nebo hasiči. To zůstalo stejné. Obecně lépe na tom při schvalování úvěru jsou zaměstnanci ve státní správě