CzechInvest se rozdělí na dvě agentury. Schválila to vláda

Budova Czechinvest

Budova Czechinvest Zdroj: CzechInvest, CC-BY-3.0, wikimedia.org

Vláda schválila vznik nové Agentury pro podnikání a inovace, která bude mít na starosti administraci EU fondů, spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Nová agentura vznikne rozdělením státního CzechInvestu na dva subjekty a přejde do ní 130 pracovníků, tedy zhruba současná polovina zaměstnanců státní agentury. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu.

Nová Agentura pro podnikání a inovace by měla vzniknout k 1. lednu 2016. Zbytek CzechInvestu se bude dál věnovat svému hlavnímu úkolu, kterým je zprostředkovávání investičních projektů do Česka.

Podle dohody s Evropskou komisí CzechInvest v nynější podobě ještě dokončí administraci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Nový Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) bude spravován už novou agenturou.

Vznik nové agentury umožní schválená novela zákona o podpoře malého a středního podnikání. EK při jednáních s ČR o implementaci služebního zákona požadovala, aby zprostředkující subjekty pro jednotlivé operační programy spadaly pod zákon o státní službě. Nová agentura přejde pod režim služebního zákona právě prostřednictvím novely zákona o podpoře malého a středního podnikání.

„Bez závazného příslibu takovéhoto postupu z české strany Evropská komise nehodlala schválit OP PIK a zamýšlela eventuálně i blokovat čerpání 4,33 miliardy eur, které byly do OP PIK alokovány z Evropského fondu pro regionální rozvoj,“ uvádí důvodová zpráva k zákonu.

16700 pracovních míst

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) již dříve uvedl, že vznik nové agentury neohrozí administraci EU fondů či přístup podnikatelů k evropským dotacím. „Z OPPI jsme dosud nevraceli žádné prostředky EU kvůli nedočerpání a to je velká zásluha i lidí z CzechInvestu. Tito profesionálové dostanou čas úspěšně dokončit práci na OPPI a pod hlavičkou nové agentury plynule přejít na administraci OP PIK,“ řekl.

Agentura CzechInvest zprostředkovala loni v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než v roce 2013. Investice by měly vytvořit 16.700 nových pracovních příležitostí, nejvíce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Největší část investic mířila do automobilového průmyslu.