Další změna v resortu zdravotnictví: šéfka zdravotního ústavu po kritice končí

Jitka Sosnovcová

Jitka Sosnovcová Zdroj: Jitka Sosnovcová, SZÚ

Ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová dnes rezignovala. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví na svém webu. V pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejnil výsledky kontroly hospodaření ústavu, ministerstvo je označilo za alarmující. Kontrola odhalila porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun, chyby v zadávání veřejných zakázek a nefunkční vnitřní kontrolu.

"Rezignací chce poskytnout maximální prostor pro důkladné prošetření závažných skutečností uvedených ve zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu a předejít negativnímu mediálnímu tlaku, kterému by v souvislosti s jejím dalším setrváním ve funkci mohl být vystaven Státní zdravotní ústav i ministerstvo zdravotnictví," uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Na funkcí ředitele vypíše ministerstvo výběrové řízení. Šéf Státního zdravotního ústavu nespadá pod služební zákon. Dočasným řízením ústavu byla pověřena vedoucí Centra zdraví a životních podmínek ústavu Helena Kazmarová. Sosnovcová Státní zdravotní ústav vedla od roku 2010. Nejvyšší kontrolní úřad chystá kvůli výsledkům kontroly trestní oznámení.

Státní zdravotní ústav se věnuje tvorbě podkladů pro národní zdravotní politiku, metodické a referenční činnosti v oblasti ochrany veřejného zdraví, nemocí z povolání, epidemiologii a drogovým závislostem. Dále kontrole kvality služeb a zdravotní výchově obyvatelstva. Spadá pod něj například Národní referenční laboratoř pro chřipku, pravidelně publikuje například výzkum o spotřebě alkoholu a tabáku.

Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval hospodaření ústavu v letech 2014 až 2016, kdy vykázal náklady 348 až 378 milionů korun ročně. Příspěvek ministerstva na provoz byl v roce 2003 asi 370 milionů korun, v roce 2017 byl 197 milionů korun. Počet zaměstnanců se snížil z téměř tisíce v roce 1990 na 455 v roce 2014, v současné době je jich 450.

Kontrola ukázala nedostatky ve veřejných zakázkách, některé ústav dělil a část materiálu objednával bez nich. Ústav také o 21 milionů nedodržel mzdový limit 125 milionů korun stanovený ministerstvem. Peníze na mzdy převáděl i z rezervního fondu. V kontrolovaném období také podle kontrolního úřadu nefungoval vnitřní kontrolní systém ústavu. Oddělení kontroly ústav znovu zřídil až letos a vypracoval plán auditů.

Podle závěrů kontroly zveřejněných na webu kontrolního úřadu byly problémem také nízké ceny pronájmy bytů pro zaměstnance, které se neměnily od roku 2009. Podle serveru iDnes si byt za 960 korun měsíčně pronajímala ředitelka Sosnovcová. K soukromým cestám do práce a zpět využívala podle kontrol služební vůz. Úřad také ústavu vytýká, že závodní jídelnu rekonstruovanou a nově vybavenou za více než 30 milionů korun po opravách několik měsíců nevyužíval.

Sosnovcová v pondělí uvedla, že systémová pochybení byla zapříčiněna dlouhodobým podfinancováním ústavu. V roce 2008 bylo pod Státního zdravotního ústavu převedeno 100 nových zaměstnanců, což vedlo k rozsáhlé reorganizaci a propuštění 130 zaměstnanců a poté snížení příspěvku ministerstva na provoz o 50 milionů korun. Podle Sosnovcové má zdravotní úřad oproti podobným institucím v Evropě minimální počet zaměstnanců, polovičníí proti Nizozemsku či Moldavsku a čtvrtinový proti Srbsku a přibližně šestinový proti Norsku či Finsku.

Některé nedostatky už ústav podle Sosnovcové začal odstraňovat, zrušil například úsek náměstka, který měl veřejné zakázky na starosti, a vytvořit oddělení právních služeb a veřejných zakázek. Ministerstvo plánuje ve Státním zdravotním úřadu vlastní kontrolu zaměřenou na hospodaření, zejména na veřejné zakázky, dodavatelské smlouvy a investice.