Daňový balíček opět putuje do sněmovny

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Podle očekávání dnes vláda v původním znění schválila ve středu Poslaneckou sněmovnou zamítnutý daňový balíček. S jeho předložením nově spojila žádost o vyslovení důvěry.

Předlohu, kterou odmítlo i šest zákonodárců vládní ODS, kabinet potřebuje, neboť na jejím základě je připravován státní rozpočet pro příští rok.

Premiér Petr Nečas (ODS) připustil drobné změny v návrhu, které by však musely být koaličně dohodnuté. „Nikdy neříkej nikdy, nechci se dopouštět silných slov,“ naznačil ochotu ke kompromisu ministr financí Miroslav Kalousek (TO 09) Ten ale zároveň zdůrazňuje, že příliš prostoru pro případné úpravy nevidí. Vláda prý od rozpočtu se schodkem pod třemi procenty hrubého domácího produktu neustoupí.

Je to poprvé v historii ČR, kdy vláda spojuje žádost o důvěru s konkrétním zákonem. Podle usnesení, které dnes přijala, žádá sněmovnu, „aby skončila projednávání vládního návrhu zákona do tří měsíců od jeho předložení a spojuje s touto žádostí a s tímto vládním návrhem zákona svoji žádost o vyslovení důvěry“.

Nečas naznačil, že do předlohy by bylo možné zasáhnout ve druhém čtení. Rebelům ODS vadí především navyšování daně z přidané hodnoty, nejraději by viděli jednu sazbu ve výši 16 procent. Rádi by také škrtli solidární milionářskou daň a zachovali současné paušály osobám samostatně výdělečně činným.

Ve sporech jde podle Nečase zhruba o částku 15 miliard korun. Kromě zvýšení DPH o procento v obou sazbách balíček ruší a omezuje vratku spotřební daně z nafty a sjednocuje sociální dávky na bydlení.