Debatu o vyslovení nedůvěry vládě zahájila Schillerová. Babiš se omluvil z osobních důvodů

Premiér Petr Fiala (ODS) během jednání vlády (21.12.2022)

Premiér Petr Fiala (ODS) během jednání vlády (21.12.2022) Zdroj: Twitter/ Úřad vlády

Sněmovna se sešla, aby v tomto volebním období podruhé hlasovala o vyslovení nedůvěry pětikoaliční vládě Petra Fialy. Hlasování vyvolalo opoziční hnutí ANO. Protože opozice nemá potřebných alespoň 101 hlasů, dá se očekávat, že Sněmovna nedůvěru vládě nevysloví. Předseda ANO a poslanec Andrej Babiš je z jednání omluven z osobních důvodů. Sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry Fialově vládě po pauze pokračuje vystoupeními jednotlivých ministrů. Opozice se až na Schillerovou ke slovu nedostala.

„Důvody jsou mimořádně naléhavé. Pomalost, nerozhodnost a neschopnost vyvést zemi z krize. Rok vaší vlády přinesl nespočet důkazů, že vláda Petra Fialy není schopná vyvést Česko z krize a ještě ji svými kroky zhoršuje,“ uvedla hned na úvod debaty Alena Schillerová, předsedkyně klubu ANO. 

Upozornila také na ceny energií a plynu. Podle Schillerové lidé chudnou a vše je doprovázeno zadlužováním dalších generací. Kritizovala ale také například zrušení EET. 

Premiér Petr Fiala navázal, že důvodem krize je válka na Ukrajině a závislost Česka na Rusku. „Krize znamená také obrovský zásah do dodavatelských řetězců. Z toho pro naši vládu vyplývají velké výzvy. Válka naplno ukázala, jak zranitelnou zemí Česká republika je. Byli jsme závislí na ruském plynu. A bylo to zcela zbytečné riziko. Jde to na vrub předcházející vládě, která proti tomu nepodnikla žádné kroky. Naštěstí jsme se nenechali zastrašit a podnikáme kroky k tomu, aby Česká republika byla energeticky bezpečná,“ řekl premiér. 

Fiala dále vyjmenoval konkrétní kroky vlády, které podnikla ohledně energetické situace. „Kdy naposledy se česká vláda doopravdy odvážila překročit horizont jednoho volebního období?“ zeptal se řečnicky Fiala. „Jsem přesvědčen, že naše vláda toho dělá hodně pro budoucnost České republiky,“ dodal. 

O hlasování o nedůveře vládě si myslí Fiala, že se jedná o součást předvolební kampaně Andreje Babiše. „Nemohu se ubránit dojmu, že to není o tom, jak vláda pracuje, ale je součástí volební kampaně,“ uvedl dříve Fiala ke schůzi svolané opozičním hnutím ANO. 

„Máme za sebou opravdu těžký rok,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. „Krizové řešení má svůj systém a ten nelze nahradit chaosem,“ dodal. 

Tisková konference po jednání vlády - 4. ledna 2023:

Video placeholde
Tisková konference po jednání vlády. (4.1.2023) • ČTK/Blesk

SPD, které je taktéž v opozici, bude hlasovat o vyslovení nedůvěry, uvedl předseda SPD Tomio Okamura. „Budeme hlasovat pro odstoupení této škodlivé vlády, která flagrantně porušila mnohé předvolební sliby i programové prohlášení,“ řekl. Šéf SPD v debatě o nedůvěře vládě dále tvrdil, že Fialův kabinet chce zatáhnout Česko do války i bez souhlasu Parlamentu a zemi zničit nebo zadlužit.   

Schůze probíhá mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb a jedním ze dvou kandidátů je předseda ANO Andrej Babiš. Alena Schillerová však odmítá, že by se jednalo o předvolební kampaň. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101.