Devítičlenný gang prý chystal únos Babišova dítěte

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Organizovaná skupina připravovala vyloupení vil několika bohatých lidí z Prahy, mimo jiné nemovitostí ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Tato skupina údajně připravovala i únos Babišova dítěte, uvedl server Respekt.cz s odvoláním na informace z bezpečnostních složek. Členové gangu byli podle něj zatčeni na přelomu loňského a letošního roku.

Podle informací Respektu nemá případ politické pozadí. Většina členů gangu pocházela z Albánie a tipy na loupeže dostávali od českého komplice.

Server píše, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sledoval členy zločinecké skupiny několik měsíců - poté, co se k detektivům dostala informace, že připravují vyloupení vily jednoho pražského podnikatele. Při následném sledování a odposleších detektivové zjistili, že gangsteři připravovali další dvě akce - vyloupení vily dalšího pražského podnikatele a domu Andreje Babiše.

Skupina měla dostat echo, že se o ni zajímá policie

Pokud jde o Babiše, zastavila je prý masívní bezpečnostní ochrana, která se politikovi i jeho rodině dostává. Přesto prý členové gangu zkoumali možnost unést jeho dítě.

„Skupina si byla údajně jistá, že se na ně nepřijde, protože s ní spolupracoval i tuzemský kriminalista z Prahy, který jim měl dát echo, kdyby se policie začala o členy gangu zajímat. Kriminalista i členové gangu jsou ve vazbě,“ uvedl Respekt.cz.

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta ani jeho nadřízený, náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, nechtějí informace komentovat. Podle webu je ale případ téměř uzavřen a v nejbližších dnech by měla být podána žaloba.