Do čela VZP byla zvolena poslankyně Adámková z Babišova hnutí

Věra Adámková (druhá zleva) je novou šéfkou VZP

Věra Adámková (druhá zleva) je novou šéfkou VZP Zdroj: ČTK

Předsedkyní správní rady VZP byla zvolena šéfka zdravotního výboru sněmovny Věra Adámková (ANO), místopředsedy Bohuslav Svoboda (ODS) a Jiří Běhounek (ČSSD). Správní rada VZP je třicetičlenná, dvacet křesel obsazují poslanci, zbylých deset jmenuje vláda na návrh ministra zdravotnictví.

Věra Adámková je také novou předsedkyní sněmovního zdravotnického výboru. Za dolní komoru už ve správní radě zasedala, stejně jako její dosavadní předseda a poslanec ČSSD Jiří Běhounek,  její předchůdce v této funkce Rostislav Vyzula (ANO), poslanec ODS Bohuslav Svoboda nebo bývalá poslankyně KSČM Soňa Marková.

Vítězné hnutí ANO má v radě osm zástupců, Adámková, David Kasal, Pavel Plzák a Rostislav Vyzula v ní zasedali už v minulém období. ODS má tři zástupce, Piráti a SPD po dvou a po jednom ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. "Část členů správní rady tam nemá podle zákona vůbec sedět. Jsou v konfliktu zájmů, protože vlastní ordinace nebo nemocnice," řekl člen rady Zdeněk Hřib (Piráti).

Správní rada jmenuje a odvolává ředitele, schvaluje návrh zdravotně pojistného plánu, účetní uzávěrky a výroční zprávy, schvaluje zásady smluvní politiky a objem úhrad poskytovatelům. Rozhoduje o nákupu nemovitostí v pořizovací ceně přes pět milionů korun či o využití prostředků rezervního fondu.

"Část členů správní rady tam nemá podle zákona vůbec sedět. Jsou v konfliktu zájmů, protože vlastní ordinace nebo nemocnice," řekl Hřib. Týká se to podle něj několika kandidátů za ANO, ČSSD a ODS, protože mají s VZP smlouvy. Vzhledem k tomu, že na výzvu k rezignaci nereagovali, obrátí se Piráti na jejich sněmovní kluby.

"Bylo by velice nešťastné, kdyby kvůli nelegitimnímu postavení řady členů správní rady mohly být její rozhodnutí zpochybněna, jako se tomu stalo v roce 2016 u Vojenské zdravotní pojišťovny," uvedl Hřib. Pokud kluby své nominanty nezmění, chtějí Piráti postupovat i právní cestou.

Současného ředitele VZP Zdeňka Kabátka premiér vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) v minulosti kritizoval, označil ho v tiskové zprávě za kontroverzní osobu spojenou s "největším kmotrem českého zdravotnictví", někdejším náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce v budoucnu správní radu VZP bez účasti poslanců, místo nich by v ní měli zasedat zástupci zaměstnavatelů a pojištěnců. Připravuje změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění, hotova má být v roce 2019 a platit možná od roku 2020. Obsazováním rady se zabývá i Ústavní soud, ministr chce zákon upravit podle jeho verdiktu.

Piráti navrhují, aby bylo zrušeno deset míst obsazovaných vládou. Podle nich je v konkfliktu zájmů i ministerstvo zdravotnictví, které vlastní nemocnice. "Nominace by měly probíhat dle námi připraveného nominačního zákona, který zamezí politickým trafikám," dodal místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák.

VZP je největší zdravotní pojišťovnou v Česku, má asi 5,9 milionu klientů, což je zhruba 60 procent občanů České republiky. Podle serveru ceskatelevize.cz chce na jejich léčbu letos vynaložit zhruba 171,5 miliardy korun.