Doněckými separatisty zadržený zpravodaj ČRo je už na svobodě

Proruský separatista v Doněcku (ilustrační foto)

Proruský separatista v Doněcku (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Proruští separatisté ve východoukrajinském Doněcku zadrželi zpravodaje Českého rozhlasu (ČRo) Víta Pohanku. Po několika hodinách jej však propustili. Rozhlas o tom informoval na Twitteru. Pohanka se prý pohyboval v blízkosti budovy českého generálního konzulátu, kterou separatisté obsadili.

Do potíží v Doněcku se Pohanka dostal již v neděli, kdy ho spolu s rozhlasovým kolegou Martinem Dorazínem rebelové krátce zadrželi.

„Zatelefonoval nám, že ho odvádějí k výslechu, a přerušilo se to (spojení),“ řekl o dnešním incidentu generální ředitel ČRo Peter Duhan. „Já to svým způsobem beru jako šikanu českého veřejnoprávního média,“ dodal Duhan. Separatisté Pohanku obvinili, že nemá novinářskou akreditaci, což prý ale není pravda.

Pohanka je už opět na svobodě

„Počkáme na vývoj událostí, věříme, že se nám brzy ohlásí. Kdyby se tak nestalo, tak jediná cesta, která je možná a legitimní, je obrátit se na Ministerstvo zahraničních věcí České republiky,“ prohlásil Duhan s tím, že pokud to bude nutné, tak ČRo v této věci bude kontaktovat i zastupitelské úřady Ukrajiny a Ruské federace.

„Máme o tom informace od Českého rozhlasu… Od ukrajinských úřadů k tomu žádné další informace nemáme,“ řekla o Pohankově dnešním zadržení mluvčí českého velvyslanectví v Kyjevě Zdeňka Caisová. Incident se prý stal v době, kdy se Pohanka vydal prověřovat zprávy, že proruští radikálové obsadili budovu českého konzulátu v Doněcku, která je už několik měsíců mimo provoz. Pohanka podle ČRo z místa ohlásil, že konzulát je pod kontrolou separatistů, kteří ho krátce poté zadrželi.

Vít PohankaVít Pohanka | radio.czVít Pohanka (Zdroj: radio.cz)

Informace o současném stavu na konzulátu v Doněcku jsou nejasné. Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko dnes řekl, že budova byla v pondělí obsazena, což ale české velvyslanectví popřelo. Doněcký generální konzul Ondrej Morávek, který je od květnové evakuace v Kyjevě, totiž řekl, že rebelové do budovy vstoupili v neděli večer, krátce poté ji ale opět opustili. Podle Caisové tato informace nadále platí.

Doněck je navzdory už deset dní trvajícímu příměří místem těžkých bojů. Exploze zaznívají zejména ze severní části města sousedící s mezinárodním letištěm. Právě letištní terminál je jediným místem v Doněcku, které je pod kontrolou ukrajinské armády.