Dopravnímu podniku loni zbyly miliony korun

Dopravnímu podniku bude dodávat jízdenky Státní tiskárna cenin

Dopravnímu podniku bude dodávat jízdenky Státní tiskárna cenin Zdroj: ctk

Zleva premiér Bohuslav Sobotka, pražská primátorka Adriana Krnáčová, generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Jaroslav Ďuriš, náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek slavnostně uvedli do provozu nový úsek trasy A pražského metra.
Pražský dopravní podnik upraví design a technické vybavení nových tramvají 15T ForCity (na vizualizaci). Nově v nich bude klimatizace, wifi připojení a vyměněny budou dřevěné sedačky za plastové. Na karosérii bude šedivý pruh nahrazen bílým.
M1
Soupravy M1
Malostranská
6
Fotogalerie

Pražští radní dnes schválili výsledek hospodaření dopravního podniku (DPP) za loňský rok. Tomu zbylo z dotace města 12,9 miliardy korun 231 373 milionu. Část peněz podnik vrátí městu, zbytek převede na zajištění letošního provozu nových spojů. Skutečné náklady za rok 2016 pak DPP vykázal ve výši 15,25 miliardy korun. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává přes 10 tisíc lidí. Závěrečný účet budou schvalovat ještě pražští zastupitelé.

"Došlo ke zvýšení kvality a rozsahu služeb pro cestující a přitom se povedlo ušetřit," uvedl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Město loni měnilo tramvajovou i autobusovou dopravu a přibylo například několik tramvajových linek.

Do rozpočtu hlavního města vrátí dopravní podnik přibližně 166 milionů korun. Zbylou částku použije podnik pro letošní financování provozu a bude postupně použita na schvalovaná dopravní opatření zejména v provozu autobusové dopravy MHD.

Tržby podniku vloni činily zhruba 3,98 miliardy korun. Z toho většinu, asi 3,6 miliardy, tvořily příjmy z jízdného, přibližně 368 milionů pak byly příjmy například z přirážky k jízdnému nebo reklamy.

V prvním pololetí 2016 zaznamenal podnik oproti předchozímu roku pokles tržeb o asi 82 milionů korun. "V druhém pololetí se pokles tržeb zastavil a došlo ke zvýšení poptávky po přepravních službách," píše se v dokumentu, který schválili radní.

Předloni hospodařil podnik s nevyčerpanými více než 1,2 miliardy korun, což bylo způsobeno malými investicemi.