Drábek odvolal kvůli dávkám dva manažery - Pitáka a Královou

Ministr práce Jaromír Drábek

Ministr práce Jaromír Drábek Zdroj: CTK

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) odvolal kvůli lednovým problémům s vyplácením dávek ředitele ministerského odboru informatiky René Pitáka. Generálnímu řediteli úřadu práce pak dal souhlas s odvoláním výkonné ředitelky úřadu práce Aleny Králové. Ministr to dnes oznámil na tiskové konferenci. Sám se nechystá odstoupit.

Kvůli problémům s vyplácením dávek již včera ČSSD uvedla, že požádá o svolání mimořádné schůze sněmovny. Podle opoziční strany zavedení nového systému provázejí podezření z klientelismu a organizační chyby. Uvedl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a další představitelé strany. „Sociální demokracie se obává, že za současnými problémy na úřadu práce může stát také chamtivost a snaha získat v rámci reformy kšefty pro podnikatelské subjekty, které mají přímou vazbu do okolí ministra práce a sociálních věcí,“ řekl dnes Sobotka. ČSSD už v úterý vyzvala Drábka, aby kvůli potížím na úřadech práce odešel z vlády.

Ministra ale kvůli reformě úřadů práce kritizuje i vládní ODS. Problémy s čerpáním dávek se chce zabývat na nejbližším jednání koaličních lídrů. Vidí za nimi manažerské selhání na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí nyní úřady práce. Převzaly agendu a asi 1660 úředníků od radnic.

Odboráři z úřadů nešetřili kritikou. Podle nich přechod nebyl připravený, nový počítačový systém nefunguje a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a také o víkendech. Klienti si zas stěžovali na fronty a na to, že peníze přišly později než obvykle.