Drábek přiznal chyby ve vyplácení dávek, budou padat hlavy

Fakticky ten návrh
znamená, že u soudců
se navrhuje snížení platů
o pět procent po dobu
jednoho roku,
řekl k úpravě platů ústavních činitelů
ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek.

Fakticky ten návrh znamená, že u soudců se navrhuje snížení platů o pět procent po dobu jednoho roku, řekl k úpravě platů ústavních činitelů ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) se chystá kvůli problémům s vyplácením sociálních dávek potrestat některé manažery svého úřadu i centrálního úřadu práce. Plánuje odvolání i finanční postihy.

O konkrétních postizích se ministr chystá rozhodnout do týdne. Dodal, že systém nekolabuje a všechny dávky se v lednu stihly vyplatit. Nový systém je terčem kritiky úředníků, odborářů, opozice i koaličních partnerů.

Ministerstvo situaci nyní analyzuje. Podle výsledku bude Drábek dál postupovat. Řekl, že bude odvolávat z funkcí a počítá i s finančními postihy manažerů ministerstva i úřadu práce. Konkrétní jména ale neuvedl. Padnout by měla „nejpozději do týdne“.

Pokud by podle ministra analýza také ukázala, že se systém nedal používat, tak za tuto dobu resort platit nebude. „Platíme pronájem za funkční systém,“ uvedl ministr.

Kvůli problémům s vyplácením dávek požádá ČSSD o svolání mimořádné schůze sněmovny. Podle opoziční strany zavedení nového systému provázejí podezření z klientelismu a organizační chyby. Uvedl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a další představitelé strany. „Sociální demokracie se obává, že za současnými problémy na úřadu práce může stát také chamtivost a snaha získat v rámci reformy kšefty pro podnikatelské subjekty, které mají přímou vazbu do okolí ministra práce a sociálních věcí,“ řekl dnes Sobotka. ČSSD už v úterý vyzvala Drábka, aby kvůli potížím na úřadech práce odešel z vlády.

Ministra ale kvůli reformě úřadů práce kritizuje i vládní ODS. Problémy s čerpáním dávek se chce zabývat na nejbližším jednání koaličních lídrů. Vidí za nimi manažerské selhání na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí nyní úřady práce. Převzaly agendu a asi 1660 úředníků od radnic.

Odboráři z úřadů nešetřili kritikou. Podle nich přechod nebyl připravený, nový počítačový systém nefunguje a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a také o víkendech. Klienti si zas stěžovali na fronty a na to, že peníze přišly později než obvykle.