Důchody se od ledna zvednou o 360 korun, řekl Jurečka

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Základní výměra starobních, vdovských, vdoveckých, sirotčích a také invalidních a předčasných důchodů stoupne od ledna v průměru o 360 korun. Vláda do konce měsíce schválí příslušné nařízení, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Lednová řádná valorizace penzí vyjde státní rozpočet na 12,3 miliardy korun.

Po lednovém zvýšení, které vychází z aktuálních dat Českého statistického úřadu, bude průměrný důchod činit 20 700 korun. Mírně navíc meziročně vzroste reálná hodnota penze, poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě dosáhne 44,9 procenta. „Mezi roky 2018 až 2021 se důchody zvedly o tři a půl tisíce korun, za poslední dva roky to bylo o více než 5200 korun. Platí, že penze neustále rostou a růst budou i v budoucnu,“ dodal šéf rezortu práce.

Do lednové valorizace se podle Jurečky promítne rovněž třetina růstu reálných mezd, jak tomu bylo do konce roku 2017. Jde o změnu kritizovanou opozicí. V posledních šesti letech se započítávala polovina růstu reálných mezd.

Video placeholde
Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou • E15

Ministr zdůraznil, že výchovné bude i po začátku příštího roku zachováno v plné výši. Především ženy na odpočinku tedy budou dále pobírat 500 korun za každé vychované dítě. Změna nastane až od ledna 2025, kdy začnou platit vládní opatření, které v létě schválily obě parlamentní komory a minulý pátek je podepsal prezident Petr Pavel. 

Výchovné nahradí rodinný vyměřovací základ, který podle Jurečky lépe ocení dobu pobytu na mateřské a rodičovské dovolené nebo dobu péče o osobu blízkou. „S kolegy z ANO a SPD máme podobný pohled na opatření prorodinného charakteru," podotkl ministr. Současným kabinetem prosazené změny tohoto typu by tedy měly platit i v případě, že se hnutí Andreje Babiše znovu dostane k moci.

Opozice je nakloněna také dobrovolnému společnému vyměřovacímu základu manželů nebo tomu, aby byl stát solidárnější vůči vdovám a vdovcům. V obecné rovině by neměly narazit ani o úlevy pro náročné profese. Příslušný návrh však Jurečka stále ladí.

Vážné rozpory mezi vládou a opozicí však panují u dalších opatření, které se týkají jiného mechanizmu valorizace důchodů nebo omezení pro předčasný odchod do penze.

Ústavní stížnost

ANO už chystá další ústavní stížnost. Poslanecký klub hnutí se v pondělí shodl, že napadne minulý týden hlavou státu podepsanou penzijní novelu právě z důvodu zpomalení valorizací důchodů a zpřísnění podmínek pro předčasný důchod.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová míní, že koaliční strany porušily jednací řád Poslanecké sněmovny, když rozhodly o stanovení pevného času pro závěrečné hlasování o předloze navzdory tomu, že se do debaty hlásily ještě tři desítky opozičních zákonodárců. „Další vážná výhrada spočívá v tom, že by tam měla být určitá předvídatelnost, určitý princip očekávání k předčasným důchodům, aby se lidé mohli připravit na nová pravidla. Vláda je nemůže měnit ze dne na den,“ uvedla poslankyně.

O nových pravidlech se ví měsíce

Podle Jurečky se veřejnost dozvěděla o změnách včas. „S argumentací opozice nemohu souhlasit. O nových pravidlech se ví několik měsíců. Představili jsme je začátkem dubna, v červenci o nich jednala sněmovna. Vadí mi, že opozice vládu kritizuje, ale nenabízí žádná řešení, jak problematiku důchodového systému řešit,“ reagoval Jurečka.

Více než dvě třetiny starobních penzistů nyní pobírají částky v rozmezí od 18 do 26 tisíc korun měsíčně. Průměrná starobní penze činila na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Letos od června se ještě mimořádně zvedl kvůli inflaci v průměru o 760 korun. Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 tisíc občanů. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího penzijního spoření