Ekologům se líbí Špidla ve stínové vládě

Vladimír Špidla

Vladimír Špidla Zdroj: Eduard Erben, E15

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka provedl změny ve stínové vládě nejsilnější opoziční strany. Hlavním úkolem stínové vlády bude příprava volebního programu ČSSD, včetně opatření pro prvních 100 dnů případné sociálnědemokratické vlády a tadiční kritika činnosti dosluhující vlády Petra Nečase.

Nová soupiska stínové vlády ČSSD vyvolala překvapení. Neprosadil se do ní Zdeněk Škromach, Vítězslav Jandák, ani Marie Benešová. Tedy příznivci prezidenta Miloše Zemana. Benešová na nedávném sjezdu neobhájila post místopředsedkyně strany a Sobotka její místo mluvčí pro boj s korupcí ve stínové vládě zrušil.

Místa ve stínové vládě naopak mají odpůrci prezidenta Zemana, prezidentský kandidát a senátor Jiří Dienstbier, či bývalý předseda ČSSD a eurokomisař Vladimír Špidla. Jeho jmenování do stínové vlády na post ministra životního prostředí potěšilo ekologické aktivisty Hnutí Duha. „Vladimír Špidla je možná pro někoho překvapivá, ale velmi dobrá volba na stínového ministra životního prostředí. Spojuje tři velké přednosti: myslí dopředu, má socialní cítění a dobrý rozhled po světě,“ uvedl v reakci na zveřejněný seznam stínové vlády Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí duha. “Ekologická a sociální témata i jejich řešení spolu úzce souvisejí a Vladimír Špidla je dokáže dobře propojit a navrhnout tak, aby se vzájemně podporovala,” řekl Kotecký.

Stranické pnutí

Změny ve stínové vládě ČSSD, které oznámil předseda strany Bohuslav Sobotka, odrážejí postavení jednotlivých stranických křídel a jejich boj o pozice. Ukazují na to vyjádření předních členů strany, z nichž stínovou vládu nepřímo kritizoval například místopředseda Michal Hašek.

„Respektuji právo i odpovědnost pana předsedy Sobotky sestavit stínovou vládu, ale náš sjezd v Ostravě dal dva jasné vzkazy - chtěl maximální sjednocení ČSSD a také zakopání válečné sekery s prezidentem Milošem Zemanem. Tomu překvapivě neodpovídá absence nejúspěšnějšího kandidáta ve sjezdové volbě místopředsedů Zdeňka Škromacha a naopak zastoupení některých neúspěšných obdivovatelů prezidentského kandidáta pravice (Karla) Schwarzenberga,“ sdělil v tiskové zprávě statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek, sám Zemanův spojenec.

Narážel tak na to, že na místech stínových ministrů spravedlnosti a životního prostředí jsou právě Dienstbier a Špidla, kteří se v prezidentské kampani stavěli spíše na stranu Zemanova neúspěšného protikandidáta a současného ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Dienstbier sice Schwarzenberga nikdy přímo nepodpořil, kritizoval však Zemana za jeho údajné napojení na pražské mafiánské prostředí. Špidla zase opakovaně varoval před tím, že se Zeman v úřadu hlavy státu bude snažit ČSSD rozkládat.

Politoložka Vladimíra Dvořáková, která glosovala i volební klání je přesvědčena, že za změnami je vidět určitý boj o posty mezi dvěma křídly. To, že jsou ve stínové vládě Dienstbier a Špidla, sice může způsobit rozpory v ČSSD, nemusí ji to však oslabit navenek. Oba považuje za odborníky na svém místě a tak je podle ní vnímá i veřejnost, u níž patří Dienstbier dlouhodobě k nejoblíbenějším politikům vůbec.

Stínová vláda ČSSD

resort jméno současná funkce
ZahraničíLubomír Zaorálek místopředseda PS
VnitroJeroným Tejcpředseda poslaneckého klubu ČSSD
Zemědělství a venkovMichal Hašekhejtman Jihomoravského kraje
Obrana Jan Hamáčekmístopředseda PS
ZdravotnictvíSvatopluk Němečekředitel Fakultní nemocnice v Ostravě
ŠkolstvíMarcel Chládeksenátor
Místní rozvojJiří Zimolahejtman Jihočeského kraje
Mluvčí pro sport a mládežPetr Hulinskýposlanec, člen výkonného výboru Českého olympijského výboru
DopravaMilan Chovanechejtman Plzeňského kraje
SpravedlnostJiří Dienstbiersenátor
PrůmyslMilan Urbanpředseda hospodářského výboru PS
FinanceJan Mládekpředseda Národohospodářské komise ČSSD
MPSVRoman Sklenákposlanec PS
KulturaIvan Krejčídivadelní režisér, umělecký šéf komorní scény Aréna v Ostravě
Mluvčí pro vědu a výzkumAlena Gajdůškovámístopředsedkyně Senátu
Životní prostředíVladimír Špidlaředitel Masarykovy demokratické akademie
Mluvčí pro lidská práva a rodinuMichaela Marksová-Tominováexpertka na vzdělávání

Martin Čaban: ČSSD už se může porazit jen sama