Ekonom Michal Mejstřík podlehl ve věku 68 let nemoci COVID-19

Michal Mejstřík

Michal Mejstřík Zdroj: ČTK

Ekonom Michal Mejstřík
2
Fotogalerie

Profesor ekonomie Michal Mejstřík zemřel. Ve věku 68 let podlehl onemocnění COVID-19. Na svém twitterovém účtu o tom informoval moderátor Václav Moravec. Zprávu později potvrdil i Institut ekonomických studií na Univerzitě Karlově, kde Mejstřík dlouhá léta působil a Institut také spoluzakládal. 

Mejstřík se podílel rovněž na založení Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE-IE). V letech 2009 až 2014 působil jako člen Národní ekonomické rady vlády. Poslední čtyři roky působil ještě jako honorární konzul Jižní Koreje. 

V rámci pandemie zastával funkci člena Ekonomického poradního týmu Ústředního krizového štábu. Byl také členem expertní skupiny KoroNERV-20, která vznikla loni v březnu s cílem zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku. 

Profesor Mejstřík se narodil v roce 1952. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a poté pracoval v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd. V devadesátých letech studoval ještě na Londýnské ekonomické škole. Později se stal šéfem poradenské společnosti EEIP, v letech 2002 až 2007 zasedal v dozorčích radách několika krajských distributorů plynu, působil také dva roky jako předseda dozorčí rady ČSA. 

Obdržel řadu odborných ocenění, například v roce 2009 Cenu rektora UK za publikaci Principy Bankovnictví, které byl spoluautorem, a v roce 2015 Cenu Jaroslava Jirsy za nejlepší učebnici roku vydanou Nakladatelstvím Karolinum (za publikaci Teorie a praxe bankovnictví).

„Úmrtí Michala Mejstříka je velkou ztrátu pro celou českou ekonomickou obec. Celá česká společnost v něm ovšem ztrácí osobnost, které dokázala jedinečným způsobit snoubit svět akademické ekonomie, včetně univerzitní výchovy budoucích generací ekonomů, se světem praktického hospodářského života, byznysu a ekonomické diplomacie,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.