Ekonomika přibrzdila, ČSÚ revidoval původně optimističtější růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mf strategie

Česká ekonomika přeřadila na nižší rychlostní stupeň - v letošním druhém čtvrtletí vzrostla o 2,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než se původně očekávalo. Tahounem ekonomiky zůstal zahraniční obchod. V mezičtvrletním srovnání HDP vzrostlo o 0,1 procenta. Zpřesněná data oznámil Český statistický úřad.

„Jde o revizi směrem dolů. Je tak definitivně potvrzeno, že česká ekonomika zpomaluje,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Podle jeho slov se česká ekonomika nachází v deflaci, a to se pak promítá i do problémů s výběrem daní, protože daně se vybírají z nominálního HDP.

„Příjemným překvapením však je, že pozitivně k růstu přispěla tvorba fixního kapitálu, což je zlepšení oproti předchozím dvěma čtvrtletím, kdy byl příspěvek tvorby fixního kapitálu záporný,“ vysvětlil Franče a dodal, že za celý letošní rok očekává růst českého HDP o 1,9 procenta.

Domácnosti méně utrácejí, a to nejen za potraviny, ale také za alkohol, tabák, nábytek či pohonné hmoty. Důvodem jsou obavy z dalšího vývoje ekonomické situace, ale také pomalu rostoucí mzdy. Spotřebitelé nejsou také tolik odvážní v půjčkách na své útraty, bankovnictví ve druhém čtvrtletí růst ekonomiky proto částečně brzdilo.

Vývoj HDP ve stálých cenáchVývoj HDP ve stálých cenách | CSU

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky je při pohledu na mezičtvrtletní dynamiku HDP patrné, že nejlepším letošním čtvrtletím bylo patrně to první. Ve zbytku roku by ekonomika měla mezičtvrtletně růst pouze o 0,2 až 0,3 procenta, soudí Škop. ČSÚ upozornil, že výkonnost ekonomiky měřená vývojem HDP nepřetržitě roste již dva roky. „V porovnání s 2. čtvrtletím 2009, které bylo posledním obdobím poklesu, je nyní HDP vyšší o 4,6 procenta,“ uvedl ČSÚ.