Elektronická evidence tržeb nabírá skluz

Pokladna

Pokladna Zdroj: E15

Plán ministerstva financí zavést od příštího ledna elektronickou evidenci tržeb pro restaurace a hotely a od července pro maloobchod a velkoobchod nabírá skluz. Prohloubit ho mohou jak problémy s výběrem dodavatele a zaváděním systému, tak debaty ve vládě a v Poslanecké sněmovně.

Za „bič a buzeraci“ považuje návrh šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO) řada podnikatelů a živnostníků, ozývat se začíná i koaliční KDU-ČSL. Sociální demokraté souhlasí, byť Babišovi vytýkají, že zákon předloží pozdě.

„Ztratili jsme dost času, než jsme našli lidi, kteří to posunuli dopředu. Když se to nestihne od ledna, stihne se to třeba od dubna nebo později. Pár měsíců nehraje roli. Důležité je, aby na to všichni byli připraveni,“ uvedl na konferenci Hospodářské komory ČR Babiš. Podobný názor má i prezident zájmového sdružení Vladimír Dlouhý: „Je to největší změna daňových zvyklostí za poslední čtvrtstoletí. I kdyby projekt nabral půlroční zpoždění, nic se nestane.“

Nechceme zákazníky trestat, ujišťuje ministerstvo financí

Prvotní náklady na zavedení on-line evidence, tedy propojení pokladen poskytovatelů služeb a obchodníků s finanční správou, dosáhnou podle Babiše nanejvýš 317 milionů korun. Roční provoz, zejména platy úředníků a kontrolorů, spolkne 200 až 250 milionů. „Systém po plném zavedení vygeneruje pro státní rozpočet až dvanáct miliard, takže ty náklady se určitě vyplatí,“ argumentoval ministr. Dodal, že podle zkušeností z Chorvatska některé restaurace po zavedení on-line evidence zaznamenaly výrazný nárůst tržeb.

Předloha zákona, jíž se vláda začne zabývat 8. dubna, obsahuje paragraf ukládající zákazníkům povinnost přebírat účtenky s unikátními kódy. Není však jasné, jaký postih by hrozil těm, kteří to neudělají. „Jsme připraveni tento paragraf vypustit, není klíčový. Rozhodně nechceme zákazníky trestat,“ ujišťuje Babišova náměstkyně Simona Hornochová.
Tržby budou muset evidovat všichni poplatníci daně z příjmů právnických osob, kteří tržby přijímají v rámci podnikatelské činnosti, a podnikající fyzické osoby, které přijímají tržby. Celkem jich je 600 tisíc. Zatím není jasné, zda budou mít výjimky například malíři pokojů, kominíci a podobně. Babiš si dovede představit, že ze zákona by byly vyňaty nahodilé prodeje nebo ti, kteří vystaví jen několik faktur ročně.

Pro restaurace daň 15 procent
Ministerstvo financí navrhne v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb snížení daně z přidané hodnoty u restaurací a stravování z 21 na 15 procent. Změna nebude zahrnovat pouze alkoholické nápoje.

Elektronická evidence tržeb pro malé podnikatele od roku 2017