Elektronické aukce se v Chebu osvědčily, město v nich bude pokračovat

Peníze

Peníze Zdroj: E15

Město Cheb začne pravidelně zadávat veřejné zakázky a prodávat městský majetek formou elektronických aukcí. První zkušební aukce ukázaly, že je díky nim možné při prodeji získat lepší ceny než standardním prodejem. Radnice proto zakoupí počítačový systém, který řízení aukcí zprostředkovává, řekl ČTK místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS).

„Prodávali jsme tímto způsobem parcelu u Dřenického lesa. Vyvolávací cena byla 300 korun za metr, což je cena, za kterou běžně pozemky v těchto místech prodáváme. V aukci, které se zúčastnili dva zájemci, se nakonec cena vyšplhala na 550 korun za metr, což je téměř dvojnásobek vyvolávací ceny,“ popsal první zkušenosti Linda.

Podobně by chtělo město nabízet k prodeji i další městský majetek. Například u bytů, které město Cheb prodává nájemníkům za zvýhodněnou cenu, se už vedení radnice dohodlo na tom, že vyvolávací cena bude odpovídat 60 procentům zjištěné ceny odhadcem.

Přes elektronické aukce by ale město chtělo zadávat i veřejné zakázky. U nich zase předpokládá, že nabízené ceny by mohly být nižší než při běžném výběrovém řízení, kde uchazeči nabízí cenu, aniž by věděli o výši nabídky konkurence. První takto soutěžené veřejné zakázky by se měly týkat zateplení domů na sídlišti Zlatý vrch nebo celoplošných oprav komunikací ve městě.

Zakoupení softwarového prostředí pro správu elektronických aukcí by mělo stát město na nákladech řádově statisíce korun. Dosažené úspory na straně zakázek a vyšší příjmy z prodejů by to ale měly brzy vyvážit, věří Linda.