Elektronické aukce udržely nemocnice v zisku i přes růst lékařských platů

Hybridní IKEM
Nový takzvaný hybridní
operační sál pro pacienty
podstupující srdeční
operace v Kardiocentru
pražského Institutu klinické
a experimentální medicíny
(IKEM) přinese menší
bolestivost, kratší dobu hojení
a také výrazné omezení rizika
infekce a dalších komplikací.
Sál i s vybavením stál
78,9 milionu, z toho přístroje
51,4 milionu.

Hybridní IKEM Nový takzvaný hybridní operační sál pro pacienty podstupující srdeční operace v Kardiocentru pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) přinese menší bolestivost, kratší dobu hojení a také výrazné omezení rizika infekce a dalších komplikací. Sál i s vybavením stál 78,9 milionu, z toho přístroje 51,4 milionu. Zdroj: ctk

Protikorupční opatření ministerstva zdravotnictví přispěla podle ministra Leoše Hegera k tomu, že fakultní nemocnice a další přímo řízené organizace jsou i přes růst platů lékařů v zisku. Nemocnice musejí nakupovat léky, materiál a přístroje v elektronických aukcích, v nichž je hlavním měřítkem cena.

„Podařilo se nám i přes negativní dopad navýšení platů lékařů udržet hospodaření nemocnic v černých číslech. Pomohly tomu významné úspory nákladů v řádech desítek procent, které by nebyly možné bez větší transparentnosti výběrových řízení a tlaku na nabízené ceny,“ řekl Heger.

Statistická data ukázala , že v prvním pololetí mělo 19 nemocnic a ústavů řízených ministerstvem kladný hospodářský výsledek, výnosy převýšily příjmy o téměř tři čtvrtě miliardy korun. Ředitelé ale přiznávají, že když úhradová vyhláška nezvýší pro příští rok platby nemocnicím, budou muset nově zorganizovat chod nemocnic – v nočních službách bude méně lékařů, část jich bude doma na telefonu. Možné je i propouštění a pacienti si na ošetření a operace počkají déle.

Dodržování protikorupčních pravidel ministerstvo průběžně kontroluje. V současnosti navíc zavádí národní informační systém sledování nákladů na nákup zdravotnické techniky, materiálů a léků. Systém začne fungovat od příštího roku. „Mezi další plánovaná opatření patří širší využití elektronických aukcí a centrální nákupy, které umožní dosáhnout objemových slev,“ dodal Heger.

Na tiskové konferenci ředitelé tří fakultních nemocnic představili úspory, které jim přinesly elektronické aukce. Například pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ušetřila na nákupech letos 77,3 milionu korun. „Každá klinika má limity na léky, materiál, krev, krevní deriváty a mzdy a každé čtvrtletí je vyhodnocujeme a jednotliví přednostové a zástupci jsou odměňováni podle výsledků hospodaření a dodržování těchto limitů,“ řekl ředitel Vinohrad Marek Zeman. Lékaři se nesmějí jednotlivě domlouvat s farmaceutickými firmami, nemocnice má lékovou komisi a seznamy léků, ze kterých je možné si vybírat.