Eurofondy letos naplní očekávání

euro

euro Zdroj: profimedia.cz

Česká republika by měla letos téměř beze zbytku využít nabídku dotací z Evropské unie pro rok 2009 s možností tříletého čerpání po tomto datu. K tomu dospělo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je národním koordinátorem procesu pobírání unijních prostředků. Materiál, který má deník E15 k dispozici, předložilo minulý týden vládě.

„Limit čerpání naplní všechny operační programy, s možnou výjimkou operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,“ stojí v písemné informaci.

Programy, které plní limit bez využití předběžných plateb, jsou Doprava, Podnikání a inovace, Lidské zdroje a zaměstnanost, Praha–Adaptabilita, Praha–Konkurenceschopnost, Česká republika–Polsko a regionální operační programy Jihovýchod, Jihozápad, Střední Morava, Střední Čechy, Severovýchod a Moravskoslezsko. S pomocí předběžných plateb spějí k cíli Severozápad, Integrovaný operační program a Životní prostředí. Podobně jsou na tom Doprava a Výzkum a vývoj pro inovace.

Otazník visí nad Vzděláváním pro konkurenceschopnost, stejně jako nad částmi programů Technická pomoc a Lidské zdroje a zaměstnanost. „Evropská komise informovala, že souhlasí s návrhem nápravných opaření (v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost). Musí se však promítnout do nejbližší žádosti o platbu zaslané na komisi. Komunikace stále probíhá, proto nelze jednoznačně říci, že tento program limit čerpání v roce 2012 splní,“ upozorňuje MMR.

U Technické pomoci je problém s certifikací, tedy uznáním mzdových výdajů, Lidské zdroje a zaměstnanost mají potíž kvůli auditu, který odhalil nedostatky v realizaci programu. Úskalí by měla vyřešit dodatečná žádost o platbu.