Experti rozhodli: poplatek za komunální odpad se zvýší o polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora

Poplatek za komunální odpad se bude zvyšovat postupně, hranice je tisíc korun za tunu uloženého odpadu v roce 2016. Rozhodli o tom experti z pracovní skupiny ministerstva životního prostředí. Přerozdělování poplatku budou řešit v červnu.

„Navyšování poplatku za skládkování musí probíhat postupně a nesmí výrazněji finančně zatížit občany. Zároveň musí dát dostatečný prostor k hledání nových řešení v nakládání s odpady, v souladu s hierarchií. Tedy na prvním místě je třeba vzniku odpadů předcházet,“ uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

V současnosti je poplatek za tunu komunálního odpadu přibližně 500 korun. „Přerozdělování poplatku za skládkování a přesné vymezení odpadů, kterých se bude zákaz týkat, bude předmětem posledního zasedání pracovní skupiny, které se uskuteční v červnu tohoto roku,“ konstatoval Vitík. Výnos za poplatky by si měly určitým poměrem mezi sebou dělit obce, kraje a Státní fond životního prostředí.

Výše poplatku je podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy nástrojem, který má zajistit, aby se režim nakládání s odpady přesouval od skládkování ke spalování odpadu či k jeho recyklaci.

Novou odpadovou legislativu chce mít ministr schválenou ještě v tomto volebním období. Je podle něj také reálné, aby byl splněn cíl v roce 2020 recyklovat polovinu komunálního odpadu. Pracovní skupina se už dříve shodla na nutnosti zákazu skládkování komunálního odpadu mezi lety 2023 až 2025.

V pracovní skupině zasedají zástupci státní správy, členové asociací a sdružení podnikajících v odpadech. Ekologové v ní chybějí, ačkoli žádali, aby se jednání skupiny mohli účastnit. Ministerstvo životního prostředí to prý ale odmítlo.

Ekologové kritizují i postupy ministerstva při přípravě zákona, tvrdí, že spíš podporuje vznik obřích spaloven. Doporučují vládě, aby raději investovala do třídění a lepší recyklace pro domácnosti, případně do výroby energie z vytříděného odpadu, například v bioplynových stanicích.

: