„Feri je sexuální predátor“. O politikově chování promluvily další ženy, poslanec rezignoval

Dominik Feri, nejúspěšnější český politik na sociálních sítíh.

Dominik Feri, nejúspěšnější český politik na sociálních sítíh. Zdroj: Thao Nguyen Phuong

Poslanec za TOP 09 Dominik Feri končí ve sněmovně a nebude kandidovat v podzimních volbách. Na svůj mandát rezignoval několik hodin poté, co redakce Deníku N a Alarmu přinesly svědectví žen, které tvrdí, že s nimi měl Feri sex bez jejich souhlasu. Jiné zase uvádějí, že od nich mladý poslanec vyžadoval nahé fotografie či je jinak sexuálně obtěžoval. Feri tato tvrzení podle svého vyjádření odmítá, omluvil se však za „nevhodné" či „nepatřičné" chování. Policie se již případem zabývá.

„Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb,“ napsal Feri v úterý večer na Instagramu. „Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou,“ dodal.

Feri měl kandidovat v Praze na čtvrtém místě společné kandidátky ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Jeho úkolem bylo především mobilizovat mladé voliče. „Dominika považuji za svého přítele a věřím, že očistí své jméno. Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jako spouštěč aféry zafungoval tweet uživatelky s přezdívkou ladislava stanislava. V něm se tato osoba ptá, proč nejsou kauzy o Feriho zneužívání žen medializovány. Celou kauzu nyní podle svého vyjádření ověřili redaktoři serverů Alarm a Deníku N, kterým se ozvaly konkrétní postižené ženy a celou dosvědčily. 

Mezi nimi i autorka tweetu, který vzbudil současnou vlnu obvinění vůči Ferimu. „Tweet jsem napsala kvůli tomu, že se na mě v poslední době valily příhody o různých mladých ženách, které byly údajně obtěžovány či zneužity Dominikem Ferim. Byla jsem šokovaná, znechucená a nechápala jsem, že tak závažná kauza (pokud je pravdivá) ještě nebyla medializována,“ uvedla pro Deník N autorka tweetu.

 „Myslím si, že o sexuálním násilí je potřeba otevřeně mluvit a nezáleží na tom, jestli je sexuální predátor veřejně známý, či neznámý,“ doplnila.

Podívejte se na videoprofil poslance TOP 09:

Video placeholde
Videoprofil Dominika Feriho • CNC

„Tyto svědkyně se navzájem neznají a nikdy si o svých zkušenostech vzájemně neřekly. Nemají vazby na žádnou politickou stranu. Promluvily dobrovolně a každou z nich oba redaktoři vyslechli společně a osobně. Jde o reálné osoby, které se redakcím samy ozvaly nebo je naopak redaktoři kontaktovali. Rozhodly se promluvit i v reakci na rozvířenou debatu nejen na sociálních sítích. Události, které popisují, se měly stát mezi lety 2015 a 2020,“ uvedl Deník N s tím, že s ohledem na ochranu zdrojů přesnější data u jednotlivých svědectví neuvedl.

Článek Deníku N dále zmiňuje, že poslanec se v roce 2017 přihlásil ke kampani proti násilí na ženách MeToo, přesto se ne vždy choval vhodně. 

Poslanec Feri podobnému nařčení čelil již před dvěma roky, což také uvedl v oficiálním prohlášení k nynější situaci.

„Z těchto lživých nařčení pak vychází další pomluvy, kterým se člověk může jen těžko bránit. Nicméně lživá nařčení ze sexuálního násilí, která se objevují v posledních dnech, nejčastěji anonymně na sociálních sítích a která se dotýkají nejenom mě, ale také mého okolí, zásadně odmítám,“ uvedl.

Dodal, že jako politik musí počítat s osobními útoky a bohužel také s vedením kampaně, které není vždy fér. „Nicméně já osobně jsem kampaň vedl vždy fér a nehodlám na tom nic měnit,“ uvedl s tím, že má pocit osobního selhání v některých situacích, kdy se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky. „Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám. Třebaže jsem se z chyb poučil, nelze nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak,“ uvedl.

„Ušel jsem kus cesty a snažil se své nedostatky překonat. Věřím, že jsem se vydal správným směrem. To ukáže mé další působení a čas,“ doplnil Feri.

Nejčastěji zaznívají podobné informace a obvinění z pražské Právnické fakulty Univerzity Karlovy, již Dominik Feri studoval v letech 2015 až 2020, uvádí Alarm.

Děkan Jan Kuklík ovšem o údajném nevhodném chování Feriho informace neměl. „To se ke mně nikdy nedostalo,“ sdělil Kuklík. Nicméně posluchači a posluchačky, s nimiž se redaktoři Deníku N a Alarmu setkali, se shodují, že o údajném nátlakovém, nevhodném či predátorském chování Dominika Feriho se na fakultě mluvilo. Popisují to jako veřejné tajemství.

Do politiky Feri vstoupil v roce 2014, kdy byl zvolen radním v Teplicích. Stal se tak nejmladším radním v Česku. O tři roky později vstoupil do Poslanecké sněmovny, opět jako nejmladší poslanec. Patří mezi nejsledovanější české politiky na sociálních sítích. Jeho instagramový profil choco_afro sleduje 1,1 milionu uživatelů.