Filmaři přinesou letos Česku čtyři miliardy, pobídky se bohatě vyplácí

Jak se točí po česku

Jak se točí po česku

Za jednu korunu investovanou českým státem do filmových pobídek získá letos tuzemská ekonomika až osmkrát tolik nazpět. Stát letos na pobídky zahraničním producentům vyhradil půl miliardy korun. V Česku ale filmaři letos utratí čtyři miliardy korun, vyplývá z propočtů Státního fondu kinematografie.

„To je podle mne dostatečný argument pro to, aby pobídky existovaly,“ uvedla v rozhovoru pro deník E15 ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková.

Mezi největší zahraniční producenty v Česku budou letos patřit například Ridley Scott se snímkem Child 44 či BBC a jeho seriál Tři mušketýři.

Zhruba čtyři miliardy jsou dvojnásobek toho, co mohli producenti přinést české ekonomice loni. „Důvodem nárůstu je celkový rozpočet pro poskytování filmových pobídek. Do loňského roku to bylo vždy zhruba 300 milionů korun, které jsou schopny přilákat maximálně dvě miliardy,“ podotkla šéfka fondu.

Dobrou zprávou pro producenty je i to, že stát zatím počítá se stejnou částkou jako letos i v příštím roce. „V návrhu zákona o státním rozpočtu je v položce dotace na filmové pobídky uvedena částka pět set milionů korun,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Zájem zahraničních producentů o české interiéry a exteriéry by tak klesnout neměl. „I na příští rok máme poptávku od velkých amerických filmových studií,“ potvrdila šéfka Státního fondu kinematografie.

Filmové pobídky zavedl stát od června roku 2010 v podobě vratky až dvaceti procent z celkové částky vynaložené v Česku za natáčení. Cílem bylo zastavit úbytek zakázek od zahraničních filmových produkcí, které tehdy začaly masivně opouštět Českou republiku a využívat pobídek v okolních zemích. Pokles se tak podařilo zastavit, i když nárůst filmových produkcí ještě zatím nedosahuje vrcholu před zhruba deseti lety.