Finanční správa pod tlakem. Společnost FAU po ní požaduje vrácení 92 milionů korun

Obvodní soud (ilustrační foto)

Obvodní soud (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Opavská společnost FAU požaduje po finanční správě vydání 92 milionů korun. Jde o peníze, které jí stát v exekučním řízení před časem zabavil. Soud pak zajišťovací příkazy zrušil. Řekl to právník firmy Alfréd Šrámek. Mluvčí finanční správy Gabriela Štěpanyová potvrdila, že specializovaný finanční úřad žádost obdržel a bude se jí zabývat. Zároveň dodala, že správa si za svým postupem v daném případě stojí.

Řekl to právník firmy Alfréd Šrámek. Finanční správa čelí podezření, že firmu chtěla účelově zlikvidovat. Firma loni skončila v insolvenci a později v konkurzu. Existuje i podezření, že správa jednala na pokyn exministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten to popírá.

"V pondělí podala společnost FAU žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 7 na částku 19,3 milionu korun, která představuje úrok z finančních prostředků zabavených při nezákonně vedené exekuci. Ve stejný den zároveň vyzvala Specializovaný finanční úřad k vydání částky 72,7 milionu korun do majetkové podstaty FAU, jako nezákonně exekučně vymožené částky na podkladě soudem zrušeného zajišťovacího příkazu," uvedl Šrámek.

Podle něj jde jednoznačně o finanční prostředky, které jsou součástí majetkové podstaty FAU a jako s takovými s nimi má nakládat insolvenční správce. "Společnost FAU nejprve vyzvala finanční správu k úhradě. Následně jsem telefonicky kontaktoval ředitele finanční správy k jednání i o této situaci. Pan ředitel Janeček se ale se mnou odmítl sejít a finanční správa tuto věc dále neřešila a úroky nezaplatila. Proto byla FAU nucena žalobu podat," dodal právník firmy.

Jakékoli hodnocení nároků ze strany společnosti FAU je předčasné. "Finanční správa zatím žalobu podanou společností FAU neobdržela, proto se k ní v tuto chvíli nemůže vyjádřit," uvedla. Správa si podle ní ale stojí za svým postupem a je připravena ho maximálně obhájit v připravovaném souhrnném materiálu, který zveřejní tento týden.

Finanční správa už dříve uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena DPH a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH.

Vydala několik zajišťovacích příkazů. Podle Šrámka pak například v červnu soud zrušil zajišťovací příkaz na více než 217 milionů korun. Další dva příkazy ve výši 140 a 200 milionů korun bude soud řešit do měsíce. Vydalo je pravděpodobně Generální ředitelství cel.