Firmy musí od středy začít s testováním zaměstnanců na covid. Jinak jim hrozí pokuty

Jednání vlády: Karel Havlíček (26.2.2021)

Jednání vlády: Karel Havlíček (26.2.2021) Zdroj: Úřad vlády ČR

Tisková konference po jednání vlády (26. 2. 2021)
2
Fotogalerie

Vláda schválila povinné testování ve firmách. Podniky nad 250 zaměstnanců budou muset začít ve středu a do 12. března otestovat všechny pracovníky. Podniky s 50 až 249 lidmi začnou s testováním v pátek a všichni pracovníci budou muset mít testy hotové do 15. března. Kabinet poté bude požadovat testování zaměstnanců jednou týdně. Za nesplnění povinného testování budou firmám podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) hrozit finanční sankce. Na konkrétních postizích se podle něj ještě pracuje.

Možné bude antigenní testování u závodního lékaře nebo u externího poskytovatele, stejně jako samotestování. Nejdéle do dvou týdnů tak 10 tisíc podniků podle Havlíčka otestuje 2,1 milionu svých pracovníků.

Antigenní testy bude moci provádět závodní lékař, případně externí poskytovatel, musí být ale zdravotní pojišťovnou garantové odběrové místo. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění až třikrát týdně, povinný bude jeden test za týden.

Ne všechny firmy mají podle Havlíčka prostředky takový systém zorganizovat. Mohou tak využít samotestování. Testy musejí nakoupit od schválených dodavatelů, jejichž seznam pravidelně rozšiřuje ministerstvo zdravotnictví. U samotestování bude stát přispívat 60 korun na test prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění.

Kontrolu dodržování povinného testování budou mít na starosti podle Havlíčka hygienici. Firmám v případě porušení budou hrozit finanční sankce, o konkrétních podmínkách se bude ještě diskutovat s ministerstvem financí a ministerstvem vnitra. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se budou postihy řídit pandemickým zákonem. Firmě tak bude moci být i opakovaně udělena pokuta až 500 tisíc korun, zaměstnanci až 50 tisíc korun.

Povinné testování ve firmách se nebude podle ministra Havlíčka (za ANO) vztahovat na lidi pracující z domova. V případě podniků, které mají více poboček po republice, se jejich zaměstnanci sčítají. Pokud se tak bude jednat o společnosti s více než 50 zaměstnanci, bude pro pracovníky, kteří docházejí do firmy, testování závazné.