Firmy žádají další stamiliony na ukrajinské projekty. Vláda je ale zdrženlivá

Bednar FMT

Bednar FMT Zdroj: Bednar FMT

Sklizeň obilí v Doněcké oblasti (19.7.2023)
2
Fotogalerie

Výrazně větší zapojení českých podniků do obnovy Ukrajiny naráží na nedostatek peněz pro krytí možných rizik spojených s vývozními projekty. Vládou a státní exportní pojišťovnou EGAP v červenci uvolněných 339 milionů korun v pilotním Fondu Ukrajina na plány firem nestačí, žádají další stamiliony. Navrhují například využití programu Covid Plus. Ministerstvo financí je však zdrženlivé. Dosavadní podporu hodlá nejprve vyhodnotit a pak případně rozhodnout o poskytnutí dalších prostředků.

Jako první využil státní pojistku komerčního úvěru výrobce zemědělské techniky Bednar FMT z Rychnova nad Kněžnou. Do Lvovské oblasti dodá širokozáběrové stroje určené pro rozsáhlá ukrajinská obilná pole. Vzhledem k tomu, že devadesát procent produkce společnosti směřuje do zahraničí, válka značně poznamenala její byznys.

„Na Ukrajinu jsme dříve vyváželi v objemu kolem osmi až devíti milionů eur. Letos byl ale propad pod tři miliony,“ uvedl ředitel firmy Vojtěch Bednář. Dodal, že cílem je dostat se na hodnotu kolem dvaceti milionů eur.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!