Fondu bydlení bude šéfovat ředitel hodonínské zoo

Jiří Koliba

Jiří Koliba Zdroj: hodoninsky.denik.cz

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) bude mít po čtyřech měsících opět ředitele. K 1. lednu jím bude jmenován současný ředitel zoologické zahrady v Hodoníně a tamní zastupitel za KDU – ČSL Jiří Koliba. Serveru E15.cz to potvrdil náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous, který fond od září dočasně vedl. SFRB řídí výbor fondu, v jehož čele stojí ministr pro místní rozvoj.

Předchozí šéf fondu Ľubomír Vais rezignoval z osobních důvodů na konci srpna. Ve funkci přitom setrval krátce, pouze od letošního března. Hlavním úkolem Vaise bylo vytvořit novou koncepci státní politiky bydlení, jejíž návrh vláda v červenci schválila.

Stát se podle ní soustředí na podporu výstavby nájemních bytů, zejména pro seniory, lidi se zdravotním postižením a nízkopříjmové skupiny. Další změnou bude financování ze soukromých zdrojů, evropských peněz a nízkoúročených úvěrů. Dosavadní model rozvoje bydlení byl založený na státních dotacích, což je podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského neudržitelné. Stát má podporovat především výstavbu nájemních bytů místo dosud upřednostňovaného vlastnického bydlení.

Tento týden sněmovna schválila rozpočet SFRB na příští rok. Fond má mít k dispozici v rozpočtu na výdajové straně 1,7 miliardy korun. Meziročně by tak měly výdaje klesnout o 193 milionů korun.

Celkem 300 milionů korun bude mít fond v příštím roce na poskytování nízkoúročených úvěrů na výstavbu nájemních bytů hlavně pro sociálně ohrožené skupiny. Na obnovu bytů poškozených případnými povodněmi je vyhrazeno 20 milionů korun. Sto milionů je určeno mladým lidem na pořízení bydlení. Ze státního rozpočtu by fond neměl dostat žádnou dotaci. Splátky z poskytnutých úvěrů by mu měly vynést 705 milionů korun, úroky z úvěrů 147 milionů korun.