Heger: Na vyšší platy nemocnice mají, stačí se dohodnout

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: mediafax

Nemocnice v rámci úhradové vyhlášky peníze na slíbené zvýšení platů personálu mají. Uvedl to ministr zdravotnictví Leoš Heger na setkání s odboráři. Ti si podle něj musejí nárůst mezd vyjednat s vedením jednotlivých nemocnic. Podle odborářů ale zejména menší nemocnice v krajích na zvýšení platů prostředky nemají a úhradovou vyhlášku je proto třeba přehodnotit. Požadují, aby do jednání vstoupil i premiér Petr Nečas.

Nemocnice by měly podle dohody zvýšit lékařům, sestrám a dalším zdravotníkům platy o 6,25 procenta. „Zaměstnavatelé podle vyhlášky peníze dostali, jednejte s nimi. Ministerstvo nemůže vést kolektivní vyjednávání o platech v každé nemocnici,“ uvedl Heger. Zároveň slíbil, že když budou pojišťovny platit méně, než jim ukládá vyhláška, uloží jim za neplnění pokutu.

Odboráři ale ministrovi oponovali, fakultní nemocnice sice podle nich na platech přidaly, menší nemocnice v krajích ale peníze nemají. Pokud někde přidávají, děje se to prý tak, že se snižují úvazky a propouštějí zaměstnance v důchodovém věku. Ministra pak odboráři osočili, že je lhář, prý věděl už loni při podpisu memoranda, že ho nenaplní.

Heger argumentoval, že je normální, když nemocnice s menším výkonem dostávají i méně peněz. Povede to podle něj ke změně úvazků, propouštění nadbytečných sil a změnám v síti. Před nepromyšlenou redukcí zdravotnické sítě ale odbory varovaly.

Zvýšení platů by podle odborářů bylo možné úpravou tarifní tabulky, ta by podle nich měla být závazná pro všechny nemocnice, které jsou placeny ze zdravotního pojištění.

Heger zvýšení platů svým nemocnicím přikázal a hejtmany požádal, ať zařídí růst platů ve svých nemocnicích. Kraje vyzval, ať na to poskytnou dotace, kraje to odmítly. Slib dal ministr, má prý také zajistit peníze.

Podle ekonomického náměstka ministerstva Petra Noska je hlavní problém v „zálohové“ politice zdravotních pojišťoven. Nemocnice dostávají průběžně zálohy a teprve po vyúčtování celého roku i doplatky podle skutečně vykázané péče. Tato jednání bývají na jaře dalšího roku a doplatky v pololetí. Než tyto doplatky dostanou, mohly by si podle ministra opatřit překlenovací úvěr.