Hrad zveřejnil video s hospitalizovaným prezidentem Milošem Zemanem

Video placeholde
Kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci
Kancléř Mynář zveřejnil videozáznam, na kterém Miloš Zeman podepisuje v nemocnici dokument ke svolání nové Sněmovny
Briefing vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě (21. 10. 2021)
Prezident Zeman v nemocnici podepisuje rozhodnutí o svolání schůze Poslanecké sněmovny (21. 10. 2021)
8
Fotogalerie

Vedoucí kanceláře prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář vystoupil dnes v 15 hodin na tiskové konferenci. Její součástí byl i videozáznam, na kterém promluvil prezident Miloš Zeman. Ten je od 10. října hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici.

Postup Kanceláře prezidenta republiky je podle Mynáře v souladu s legislativou. Podrobnosti o zdravotním stavu Zemana KPR podle něho sdělovat nemůže. Kancléř Mynář se ohradil, že by on nebo někdo jiný manipuloval nebo falšoval podpis prezidenta. Je připraven poskytnout součinnost policii.

Zeman pověřil kancléře Mynáře, aby připravil podpis listiny, kterou prezident svolal zasedání Sněmovny, ještě před nástupem do nemocnice. Slavnostní předávání státních vyznamenání bude z 28. října odloženo na pozdější termín, pokud prezident Zeman nerozhodne jinak, řekl Mynář.

Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš ve středu řekl, že ohledně ceremoniálu čeká na rozhodnutí prezidenta. Aby bylo možné ceremoniál uspořádat, muselo by rozhodnutí padnout v řádu dnů. Způsob předání ocenění záleží na rozhodnutí prezidenta. Může například stanovit někoho, kdo za něj vyznamenání předá, rozhodnout se také může ceremonii odložit. Vyznamenání mohou být také odeslána poštou.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu televizi CNN Prima News řekl, že by bylo vhodné předávání vyznamenání odložit, pokud není Zeman ceremonie schopen. Předseda vlády je osobně předávat nechce. Za rozumný označil návrh odložit ceremoniál i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Kancelář prezidenta republiky: poskytuje servis hlavě státu, spravuje Pražský hrad i lánský zámek

 

Výběr událostí od hospitalizace prezidenta Miloše Zemana (77) v neděli 10. října

10. října - Ambulance s prezidentem Zemanem odjela z lánského zámku kolem poledne krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se předtím se Zemanem sešel na necelou hodinu jednání. Podle Hradu byl prezident v posledních dvou týdnech nemocen, hlasoval kvůli tomu ve volbách přímo v Lánech a na doporučení svého ošetřujícího lékaře a ředitele Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslava Zavorala zrušil nedělní účast v televizní debatě. Hospitalizován byl na klinice intenzivní medicíny ÚVN.

- Zavoral médiím později sdělil, že důvodem hospitalizace prezidenta jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu prezidenta médiím nesdělil, neboť k tomu nemá jeho souhlas.

12. října - Organizační výbor Senátu pověřil předsedu horní komory Miloše Vystrčila (ODS), aby požádal vedoucího Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislava Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Zemana.

- Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že prezident jmenoval předsedu brněnského krajského soudu Milana Čečotku (až později dodal, že se tak stalo ještě před Zemanovou hospitalizací). Mluvčí dále uvedl, že prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi.

- Premiér Babiš novinářům řekl, že Zeman v neděli krátce před svým převozem do nemocnice hovořil o tom, že když nastane chvíle, osloví ho s pověřením k sestavení vlády.

13. října - Předseda občanských demokratů a lídr koalice Spolu Petr Fiala požádal šéfa KPR Mynáře o schůzku s hlavou státu. Má se uskutečnit, až bude hospitalizovaný Zeman mimo jednotku intenzivní péče. Mluvčí Ovčáček později uvedl na twitteru, že prezident se schůzkou souhlasí. ÚVN se ohradila proti zpochybňování poskytované péče o prezidenta Zemana. Server Deník N s odvoláním na tři zdroje napsal, že prezidentův stav je vážnější, než jeho okolí uvádí.

- Podle vyjádření ÚVN pro šéfa Senátu z 15. října byl o vážnosti prezidentova stavu informován vedoucí KPR Mynář.

14. října - Dosluhující předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) řekl po schůzce s kancléřem Mynářem, že prezident Zeman svolá zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Na stejný den potom Vondráček svolá také ustavující schůzi. Vondráček uvedl, že je o prezidentově zdravotním stavu informován, může ale jen obecně uvést, že se lepší.

- Manželka prezidenta Zemana Ivana řekla na briefingu, že Zeman podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat síly. Podrobnosti neuvedla a spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické.

- Vondráček prezidenta navštívil v ÚVN. Poté uvedl, že prezident Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu a samotná hospitalizace není důvodem pro převod prezidentových pravomocí. Zeman v nemocnici podepsal rozhodnutí, kterým svolal stálé zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Dokument Vondráčkovi podle něj osobně předal. Na dnešním briefingu Mynář ukázal videozáznam z podpisu dokumentu.

- Mluvčí ÚVN Zinke večer uvedla, že kancléř Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. Nemocnice se také distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Podle informací týdeníku Respekt bylo za Zemanem minimálně pět osob, které nejsou členy jeho rodiny. "Střídali se tam za sebou," řekl časopisu jeho zdroj.

15. října - Policie na twitteru uvedla, že ochránci neumožní přímý kontakt prezidenta Zemana s osobami, které předem neobdrží souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou.

- Premiér Babiš řekl, že čtvrteční návštěva Vondráčka u prezidenta byla chyba. Vondráček měl podle něj zohlednit, že situace kolem Zemanova zdraví je vyhrocená.

- Vondráček v prohlášení uvedl, že prezidenta navštívil v ÚVN na jeho žádost zprostředkovanou kancléřem Mynářem. Byl přesvědčený o tom, že návštěva byla konzultovaná s nemocnicí i s ošetřujícím lékařem. Také uvedl, že ho ochranná služba po příjezdu ÚVN vyzvedla u vstupu a zavedla ho až do Zemanova pokoje s intenzivní péčí.

- Policie na twitteru popřela, že by Vondráčka doprovodila do nemocničního pokoje prezidenta. Vondráček v ČT uvedl, že policista ho vyzvedl u vchodu do pavilonu ÚVN a doprovodil na oddělení. Přímo na pokoj k Zemanovi ho přivedl kancléř Mynář.

- Předseda Senátu Vystrčil řekl, že KPR mu neodpověděla na dotaz ohledně zdravotního stavu prezidenta. Obrátil se proto se stejnou žádostí na ÚVN a na Zemanova lékaře Zavorala.

17. října - Vystrčil oznámil, že má pochybnosti o tom, zda prezident ví, jak o něm a o jeho zdravotním stavu prezidentská kancelář informuje. Zeman by se podle něj takto nechoval, a kdyby měl vše pod kontrolou, chtěl by, aby byla veřejnost více informována.

18. října - Mynář řekl, že Vystrčil dotazem na prezidentovu kancelář ohledně zdravotního stavu hlavy státu vyvolal mediální hru, která měla sloužit jen k jeho zviditelnění. K prezidentově zdravotnímu stavu se Mynář nevyjádřil. Mynář také řekl, že mu Zeman osobně minulý týden uložil připravit rozhodnutí o svolání zasedání Poslanecké sněmovny na 8. listopadu.

- Vystrčil zveřejnil zprávu, kterou dostal z ÚVN. Zeman podle ní nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Vystrčil také uvedl, že dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá. Možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech je proto málo pravděpodobná.

- Premiér Babiš označil informace z ÚVN za překvapivé. Je připraven jednat o dalším postupu s dalšími nejvyššími ústavními činiteli, Senátem i se zástupci nově se formující vládní koalice.

19. října - Policie oznámila, že zahájí prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice.

- Premiér Babiš vyzval Mynáře k rezignaci. Pokud tak neučiní, je připraven ho odvolat po aktivaci ústavního článku 66 o rozdělení pravomocí hlavy státu. Mynář vzkázal, že jediný, kdo ho může odvolat, je prezident Zeman.

- Lídři parlamentních stran se shodli na tom, že obě parlamentní komory si ještě před případným rozhodnutím o převodu pravomocí prezidenta vyžádají další zprávu od ÚVN, zda Miloš Zeman nadále nemůže vykonávat povinnosti hlavy státu.

20. října - Babiš spolupodepsal seznam oceněných pro předávání státních vyznamenání, které bylo plánované na 28. října. Premiér také řekl, by bylo vhodné předávání odložit, pokud není prezident Miloš Zeman ceremonie schopen.

21. října - Vedoucí KPR Vratislav Mynář na Pražském hradě řekl, že předávání státních vyznamenání bude z 28. října odloženo na pozdější termín, pokud prezident Miloš Zeman nerozhodne jinak. Mynář se také ohradil, že by on nebo někdo jiný manipuloval nebo falšoval podpis prezidenta. Na konci Mynářova vystoupení Hrad zveřejnil video, na kterém prezident v nemocnici podepisuje za přítomnosti Vondráčka svolání zasedání nové Sněmovny.