Inflace by se měla brzy vrátit ke dvěma procentům, očekávají analytici

ČNB ilustrační

ČNB ilustrační Zdroj: ČTK

Únorový pokles inflace byl překvapivý, v dalších měsících by se však růst cen měl vrátit k dvouprocentnímu cíli České národní banky. Nižší inflace podle nich vyvolává obavy z odložení zvýšení sazeb centrální banky. Spotřebitelské ceny v únoru podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o 1,8 procenta, tedy o 0,4 procentního bodu méně než v lednu a nejméně od listopadu 2016. Meziroční inflace tak zpomalila čtvrtý měsíc za sebou, meziměsíčně pak stagnovala. Zpomalení meziroční inflace očekávali i analytici, pokles ale odhadovali v průměru na dvě procenta.

"Trend poklesu inflace se v únoru ještě zrychlil, a znamenal tak pro trh určité překvapení. Meziroční inflace se ocitla pod dvěma procenty poprvé od předloňského listopadu," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Zpomalení cenového růstu bylo na jedné straně důsledkem vyššího růstu cen potravin, pohonných hmot a restauračních služeb z období před rokem. Na druhé straně se ovšem přidal čerstvý pokles cen potravin a také alkoholických nápojů, dodal.

Míra inflace v únoru zaostala za očekáváním trhu, který počítal s mírou inflace dvě procenta, souhlasil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Ještě více však inflace zaostala za očekáváním ČNB, která v aktuální prognóze předpokládala její míru na úrovni 2,2 procenta. Zpomalování tempa inflace bylo očekávatelné, překvapivá je však razance tohoto zpomalování, podotkl.

Analytik ING Bank Jakub Seidler odhadl, že v následujících měsících by se měla inflace opět vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli. Hlavním proinflačním faktorem v letošním roce bude spotřeba domácností a růst mezd. V letošním roce by měla dynamika mezd dále zrychlit, čemuž pomůže přehřívající se trh práce a nedostatek vhodné pracovní síly spojený se sílícím tlakem odborů. Inflace dosáhla svého vrcholu loni v říjnu 2,9 procenta a od té doby postupně zpomaluje, doplnil.

"Inflace se nachází pod inflačním cílem ČNB, únorová data o vývoji spotřebitelských cen tak mohou centrální bankéře utvrdit v názoru, že s dalším zvýšením úrokových sazeb není třeba spěchat," uvedl analytik Generali Investements Radomír Jáč. Osobně pro letošní rok očekává ještě jedno zvýšení sazeb ČNB, a to nejspíše na srpnovém zasedání bankovní rady, samotná inflace ale podle něj po zvyšování úroků momentálně nevolá.

Série dobrých makroekonomických čísel přicházejících z ČR i z celé EU nepřerušila ani data o inflaci, řekl analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník. S výjimkou trhu práce a nemovitostí představuje podle něj zatím zpevňování koruny a možnost uspokojení poptávky dovozem zjevně dostatečnou brzdu inflačním tlakům. Dává to prostor, aby ČNB postupovala při zvedání základních úrokových sazeb bez výrazných skoků, a pozorovala, co budou dělat kolegové v Evropské centrální bance, poznamenal.

Koruna na dnes zveřejněné statistiky reagovala oslabením, když převládla nespokojenost s dnešními inflačními čísly, upozornil analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Investoři tak podle něj sdílejí obavy, že by centrální banka mohla držet sazby nějaký čas beze změny. Její kurz se dostal dokonce na 25,48 korun za euro, když oslabil o šest haléřů," uvedl.