Inflace v únoru zrychlila, rychle dál zdražuje bydlení

Pražské Jižní Město

Pražské Jižní Město Zdroj: Štěpán Bruner

Česká inflace mírně zvyšuje své tempo. Spotřebitelské ceny v únoru zrychlily růst meziročně na 3,7 procenta z lednových 3,6 procenta. Analytici očekávali ještě větší růst inflace, průměr jejich odhadů se blížil čtyřem procentům.

Ceny nahoru tlačily zejména rostoucí náklady na bydlení, jako je nájemné, elektřina či vodné a stočné. Vedle toho zdražily i potraviny a alkohol, informoval Český statistický úřad.

Růst cen bydlení pokračoval více než čtyřprocentním tempem. O 9,7 procenta zdražila elektřina. O 5,3 procenta bylo dražší i vodné a o 4,5 procenta stočné.

Inflaci ovlivnily rovněž ceny potravin a alkoholu. Výrazněji zdražilo například ovoce, jehož ceny byly meziročně vyšší o 19,3 procenta. O zhruba 17 procent více než před rokem zaplatili lidé i za vepřové maso a o 15,3 procenta více za cukr. Z alkoholu byly meziročně dražší o sedm procent lihoviny a o 2,3 procenta pivo.

„V nejbližších měsících se ovšem inflace bude nadále pohybovat značně nad třemi procenty,“ očekává anyltik Raiffeisenbank Luboš Růžička. „Inflace pak začne ztrácet dech až od poloviny letošního roku. Její pokles k nižším úrovním může být urychlen současnou epidemií koronaviru, která podstatně omezí ekonomickou aktivitu,“ dodal.