Ceny nemovitostí rostly, nejvíce zdražily byty, nejméně pozemky

rodinný dům (ilustrační foto)

rodinný dům (ilustrační foto) Zdroj: rheinzink

Bilance - hypotéka vs. nájem
Hypotéka
Panelový dům
hypotéka, ilustrační foto
hypotéka
16
Fotogalerie

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí meziročně dále rostly. Nejvíce zdražily byty, nejméně pozemky. Byty zdražily nejvíce také v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku, ceny stagnovaly pouze v Ústeckém kraji. Ve své tiskové zprávě to sdělila Hypoteční banka.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 12 procentních bodů na hodnotu 129,6. Mezičtvrtletně stouply o 3,1 procentního bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Byty tak od tohoto data zdražily téměř o 30 procent.

„Byty v porovnání s předchozím kvartálem zdražovaly ve všech krajích České republiky pouze s výjimkou Ústeckého kraje. Zde ceny stagnovaly. To může být způsobeno sníženou aktivitou investic do takzvaných sociálních bytů. Vůbec nejrychleji rostly ceny v Jihočeském a Středočeském kraji. Vysoký růst sledujeme také v Praze,“ uvedl ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček.

Stejně jako v předchozím období podle něj rostly ceny starších panelových bytů více než těch cihlových. V Praze byl největší zájem o byty 3+1 nebo 3+KK. „V posledním čtvrtletí také zaznamenáváme stále vyšší zájem cizinců o koupi bytů v novostavbách,“ doplnil Němeček.

Video placeholde
Bilance - hypotéka vs. nájem • E15, Jaroslav Bukovský

Rodinné domy zdražily meziročně o osm procentních bodů na hodnotu 122,1. Mezičtvrtletně se index zvýšil o 1,7 bodu. „Tempo růstu cen rodinných domů bylo nejpomalejší za poslední čtyři čtvrtletí. Současná výstavba má dopad na zvyšování cen zejména u stavebního materiálu. V poslední době stále trvá zájem o koupi rodinných domů ve zhoršeném stavu, jejichž výhodou je především nižší pořizovací cena a možnost postupných úprav dle vlastních představ každého majitele,“ uvedl dále Němeček. Developerská výstavba je podle něj rozšířena převážně ve Středočeském kraji a v okolí větších krajských měst. V poslední době je patrný i zvýšený zájem o dřevostavby.

Ceny pozemků se zvýšily meziročně o 4,7 procentního bodu na 142,5, mezičtvrtletně vzrostly o 2,7 bodu. „Poptávka je i nadále stabilní. Vysoké ceny pozemků v okolí velkých měst vytlačují poptávku do vzdálenějších lokalit. Zájem je také o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, kde lze instalovat například domácí čističky nebo tepelná čerpadla,“ dodal Němeček.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.