Insolvencí je nejvíce za půl roku. Padají do nich zaměstnavatelé kvůli mzdám

Lidí a firem v potížích kvůli druhé vlně epidemie koronaviru výrazně přibude, odhadují experti ze společnosti Insolvence 2008.

Lidí a firem v potížích kvůli druhé vlně epidemie koronaviru výrazně přibude, odhadují experti ze společnosti Insolvence 2008. Zdroj: ctk

V Česku bylo v září vyhlášeno i 1493 osobních bankrotů, o 214 více než v srpnu. Počet osobních bankrotů byl v září nejvyšší od března tohoto roku, kdy byl v ČR vyhlášen nouzový stav. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.
2
Fotogalerie

V Česku byl v září sepsán nejvyšší počet nových insolvenčních návrhů za posledních šest měsíců. Zvýšil se i jejich počet oproti srpnu. V září bylo podáno 2442 nových insolvenčních návrhů. Ve srovnání se srpnem je to více než jedenáctiprocentní nárůst. Navíc je to nejvyšší hodnota od letošního března, uvedla společnost Insolvence 2008.

„Insolvenčních návrhů přibylo hlavně kvůli sezónnosti. Lidé si letos vzhledem k okolnostem vybírali dovolenou častěji na sklonku léta. K řešení vlastní finanční situace se tak začali vracet až v září,” uvedl výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008 Tomáš Valášek. „Nárůst byl patrný zejména ve druhé polovině měsíce, kdy bylo podáváno v průměru 124 nových návrhů denně,“ dodal.

Lidí a firem v potížích kvůli druhé vlně epidemie koronaviru výrazně přibude, odhadují experti. „Na konci října padne moratorium na splátky úvěrů a splácet povinně tak znovu začnou i ti, kteří původně požádali banku o odklad,” míní Valášek.

Ze zářijových čísel také plyne, že lidé se začali více domáhat nevyplacených nároků od zaměstnavatelů. Na právnické osoby bylo podáno 108 insolvenčních návrhů. Oproti srpnu to byl více než padesátiprocentní nárůst. „Často jsou vidět insolvenční návrhy sepsané zaměstnanci kvůli dlužným mzdám,“ dodal Valášek. 

Vzhledem k epidemiologické situaci bude podle Valáška insolvenčních návrhů pravděpodobně rychle přibývat, a to v době, kdy se řada soudců, insolvenčních správců či odborníků v dluhových poradnách bude potýkat s nákazou. Pak lze využít moderních technologií, které umožní insolvenčním správcům a poradcům komunikovat s klienty na dálku.

V Česku bylo v září vyhlášeno i 1493 osobních bankrotů, o 214 více než v srpnu. Zároveň bylo podáno 1494 návrhů na osobní bankrot, o 114 víc než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Počet osobních bankrotů byl v září nejvyšší od března tohoto roku, kdy byl v ČR vyhlášen nouzový stav.

V září bylo v Česku také vyhlášeno 56 bankrotů obchodních společností, o osm více než v srpnu. Rovněž bylo vyhlášeno 642 bankrotů podnikatelů, o 35 více než v předchozím měsíci. Počet návrhů na bankrot podnikatelů se meziměsíčně zvýšil o 90 na 645.

„Počet návrhů na bankrot obchodních společností byl v září o 60 procent vyšší než v srpnu. Důvodem je ukončení dočasné mimořádné ochrany dlužníků před věřitelskými insolvenčními návrhy. Tato ochrana trvala od 24. dubna do 31. srpna. V září se tak podnikatelské prostředí začalo opět trochu narovnávat,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.