Inspekce obvinila čtyři bachaře z krádeží mědi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Čtyři členové Vězeňské služby zadržení při zátahu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v ostravské věznici Heřmanice si již vyslechli obvinění. Jeden z trestných činů, z něhož by se měli zpovídat, je krádež. Uvedla to mluvčí GIBS Radka Sandorová. Při zásahu však bylo zadrženo celkem devět lidí, informace o dalších obviněných či trestných činech inspekce stále tají.

Podle informací serveru Novinky.cz jsou však obvinění stíháni i pro další trestné činy, mimo jiné například pro zneužití pravomoci úřední osoby. Oficiálně však tuto informaci zatím nikdo nepotvrdil, GIBS chce zprávu k zákroku zveřejnit teprve v pondělí. Podle serveru si čtveřice bachařů nelegálním způsobem přivydělávala prodejem mědi. Po dobu několika měsíců si údajně při ostraze vězňů v průmyslovém areálu u věznice část vytěžené mědi nechávali a následně ji prodávali ve sběrně. Podle Novinek je však detektivové GIBS chytili v pátek právě ve chvíli, kdy s dodávkou plnou mědi opouštěli věznici.

Akce dál pokračuje

Razie by v ostravské věznici Heřmanice měla pokračovat až do dnešní noci. Zásah začal v pátek večer a nasazeno při něm bylo několik desítek pracovníků inspekce. Akce byla nazvána Cuprum, tedy latinsky měď.

„Akce stále běží a předpokládáme, že by mohla být ukončena v nočních hodinách,“ uvedla Sandorová. Inspekce oficiálně důvod razie dosud nezveřejnila. Mluvčí inspekce pouze vyloučila, že by se jednalo jen o preventivní prohlídku věznice, jako byla například razie ve věznici Valdice na začátku listopadu, kterou tehdy prohledalo zhruba 300 lidí z GIBS a Vězeňské služby, včetně zásahové jednotky. Našli mobilní telefony a bodné zbraně. Média spekulovala, že vězni o razii věděli předem, údajný únik informací GIBS prověřuje. Následně 14. listopadu z osobních důvodů rezignoval ředitel vězeňské služby Jiří Tregler.